AcasăACTUALCazul femeii gravide operate de hernie | Spitalul Târgu Jiu: Efectuarea unei...

Cazul femeii gravide operate de hernie | Spitalul Târgu Jiu: Efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante (VIDEO)

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu susţin că în cazul gravidei în vârstă de 35 de ani, care a fost operată de hernie, efectuarea unei ecografii nu ar fi fost relevantă pentru depistarea sarcinii, „având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, pacienta, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 19 august 2023, cu dureri abdominale și prezența unei „eventrații abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parțial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mâinii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic”.

S-a văzut că femeia este gravidă abia în timpul intervenţiei chirurgicale. Femeie nu le-a spus medicilor că ar fi însărcinată.

„Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat. Menționăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare.

În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală (eventrație strangulată) și au fost demarate pregătirile pentru operație.

Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie.

După intervenția medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenția chirurgicală și pentru rezolvarea eventrației. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conștientă, cooperantă, stare de sănătate fiind stabilă. Și starea de sănătate a copilului este stabilă”, a declarat reprezentantul spitalului.

Efectuarea unei ecografii nu ar fi fost relevantă pentru depistarea sarcinii, mai susţin reprezentanţii Spitalului Târgu Jiu.

„Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală.

Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul”, a mai declarat Mihaela Ţicleanu.

Mai multe anchete au fost anunţate în acest caz.

„Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz.  De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și ANMCS”, a conchis reprezentantul spitalului.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri