AcasăACTUALIonuţ Răducu, tânărul întors în România după 12 ani petrecuţi în Italia...

Ionuţ Răducu, tânărul întors în România după 12 ani petrecuţi în Italia ca să planteze tomate, castraveţi şi pepeni roşii

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Ionuţ Răducu s-a hotărât în 2015 să facă legumicultură în România, în comuna olteană Strejeşti, după 12 ani în care a lucrat în Italia. Nu regretă întoarcerea acasă, dar spune că mai trebuie făcute multe lucruri pentru fermierii autohtoni.

Duminică l-am găsit în Piaţa Producătorilor Olteni, organizată în apropierea sediului CJ Olt din Slatina.

„Legumicultură fac din din 2015. Am fost plecat timp de 12 ani în Italia și tot mă gândeam să revin în țară pentru a mă apuca de agricultură. Dorul de casă, dorul de țară m-au făcut să revin”, a declarat Ionuţ Răducu.

Întrebat dacă este meserie grea, fermierul din Strejeşti spune că dificultatea poate fi depăşită dacă ceea ce faci, faci din suflet.

blank
Produsele cultivate de Ionuţ pot fi găsite în Piaţa Producătorilor Olteni

„Este o meserie grea, dar eu eu fac din suflet. Pun mult suflet în tot ceea ce fac în agricultură. În 2015 când m-a apucat de agricultură, am venit acasă în România și am accesat măsura 6.1. Am avut un noroc – să zic – chior.  Am găsit persoana potrivită pentru a-mi da informațiile necesare pentru a accesa măsura 6. 1. Florin Ciobanu este cel care m-a încurajat am primit bănuții și în secunda doi m-a apucat să construiesc solarii. Am 40 de arii de solar și cultiv și două hectare de pepene verde”, a mai spus fermierul.

„Din 2015 n-am mai mers în niciun concediu”

Legumiculura este o activitate care cere dedicare sută la sută din partea fermierilor. Munca nu se opreşte niciodată, de la pregătirea seminţelor şi solariilor şi până la recoltare. Legumicultorii nu se bucură de sărbători sau concedii.

„Noi ca fermieri, nici sărbători nu avem. Dacă mă credeți, din 2015 n-am mai mers în niciun concediu. Tot timpul lucrăm, tot timpul suntem prin solarii, semănăm, cultivăm, recoltăm și tot așa, tot timpul anului”, mai spune Răducu.

În ceea ce priveşte ajutorul dat de stat, fermierul din Strejeşti spune că Programul „Tomata” este o măsură pozitivă şi trebuie continuată.

„Da, este binevenit. Ne ajută foarte mult acel Program „Tomata”. Tot aud alţi fermieri că ar fi bine să facem și la mai multe culturi. Da, înțeleg, dar anul acesta se vorbește că prețul la roșii a fost scăzut din cauza Programului „Tomata”. Nu este adevărat, pentru că și castravetele a fost ieftin, dar și alte culturi au fost ieftine.  Programul „Tomata” chiar ne ajută foarte mult”, a mai spus Ionuţ Răducu.

Produsele cultivate de Ionuţ pot fi găsite în Piaţa Producătorilor Olteni, care se desfăşoară în fiecare duminică la Slatina, în proximitatea sediului CJ Olt.

Piaţa Volantă este organizată de Asociaţia Tinerilor Fermieri din Olt, cu sprijinul CJ Olt, şi reprezintă un proiect pentru sprijinirea micilor producători agricoli, promovarea produselor agricole locale  și pentru a răspunde politicii de promovare a alimentației sănătoase și producției agricole sustenabile.

Modelul a fost preluat de Ministerul Agriculturii şi în mai multe judeţe din ţară.

„Piaţa ne ajută foarte mult, ne promovăm şi chiar am clienți care vin acasă și cumpără produsele pe care le văd aici. Chiar ar trebui să facem caîn  anii anteriori, când am organizat un Târg de Crăciun, când am făcut şi la minister o piață volantă.

Sunt președintele Cooperativei Tinerii Fermieri Strejeşti şi pot să vă spun că desfacerea nu este ok. Nu ne putem vinde marfa atunci când este vârful de sezon pentru că nu putem livra la lanţuri mari de magazine, ne resping tot timpul .

Casa Unirea este o soluție, dar trebuie să punem presiune pe retaileri. Pentru că acolo e problema, nu vor să discute cu noi”, a conchis Ionuţ Răducu.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri