AcasăACTUALSe dau terenuri gratis de la stat pentru tineri: Care este procedura,...

Se dau terenuri gratis de la stat pentru tineri: Care este procedura, conform noii legislaţii

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Guvernul a simplificat, vineri, procedura prin care tinerii de până în 35 de ani pot obține gratuit terenuri pentru construirea unei case. Astfel, autoritățile locale sunt obligate dacă au suprafețe disponibile să acorde parcele de până la 1.000 de metri pătraţi, pentru construirea unei case.

Legea există de aproape 20 de ani dar nu toate primăriile o aplică. Vineri, guvernul a modificat legea, iar procedura de atribuire a fost semnificativ simplificată.

Astfel prin noul OUG se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 de metri pătraţi în mediul urban și de 5.000 de metri pătraţi în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.

Atribuirea terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.

În ceea ce priveşte dimensiunile terenurilor, acestea depind de tipul localității în care se află. Suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

  • 150-300 de metri pătraţi – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
  • 250-400 de metri pătraţi – în oraşe;
  • 250-1.000 de metri pătraţi – în comune şi sate.

Conform legii, pot cere un teren (o singură dată) pe care să-și construiască o casă proprietate personală tinerii de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta de 18 ani;
  • la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.

Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul și trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.

Mai mult decât atât, această atribuire a terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile. Totodată, decizia se va face și ea prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.

Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.

După ce proiectul de HG va intra în vigoare vor mai trebui depuse, doar următoarele acte:

  • copie de pe certificatul de naștere;
  • copie de pe actul de identitate;
  • declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

În cazul în care i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri