AcasăACTUALTransport gratuit cu trenul pentru elevi, din acest an şcolar

Transport gratuit cu trenul pentru elevi, din acest an şcolar

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Ministerul Educației din România a pus în consultare publică un proiect care prevede că elevii vor putea călători gratuit cu trenul în anul școlar 2023-2024. Această gratuitate se aplică la clasa a II-a în trenurile care circulă în întreaga țară. Elevii vor trebui să prezinte un carnet de elev pentru a beneficia de acest avantaj.

Până acum, elevii aveau o reducere de 50% la biletele de tren pentru distanțe de până la 300 km. Noile reguli vor intra în vigoare din 3 septembrie.

Emiterea legitimațiilor de călătorie gratuite pentru elevi va fi efectuată de operatorii de transport feroviar.

Aceste legitimații vor fi valabile pe întreaga perioadă a anului școlar și vor permite călătoria la clasa a II-a în orice tren și pe orice rută.

Elevii vor putea să obțină aceste legitimații la punctele de vânzare ale operatorilor de transport feroviar sau prin intermediul altor canale, inclusiv online, după ce calitatea lor de elev a fost confirmată. Proiectul mai prevede condiții și proceduri detaliate pentru emiterea și folosirea acestor legitimații de călătorie gratuite pentru elevi.

De asemenea, operatorii de transport feroviar vor întocmi lunar deconturi pentru legitimațiile de călătorie emise pentru elevi.

Acte necesare pentru biletele de călătorie și abonamentele gratuite pentru elevi

Emiterea biletelor de călătorie gratuite și a abonamentelor lunare gratuite pentru elevi se efectuează astfel:

a) De la punctele de vânzare ale operatorilor de transport feroviar în baza prezentării de către elev în format fizic, în original a unuia dintre documentele școlare enumerate mai jos:

cardul naţional de elev valabil;
carnetul sau legitimația de elev emis/emisă de unitatea de învățământ de apartenență; carnetul/legitimația de elev conține minim următoarelele elemente: nume și prenume elev, CNP elev, nr matricol, viza pentru anul școlar în curs;
adeverința emisă de unitatea de învățământ de apartenență; adeverința, din care rezultă calitatea de elev, se emite pentru anul școlar în curs
adeverință colectivă pentru elevi în cazul călătoriei grupurilor de elevi; adeverința este prevăzută cu semnătura conducătorului unității de învățământ și ștampila unității de învățământ
b) de la automatele de vânzare legitimații de călătorie, on-line sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate) după ce calitatea de elev a fost confirmată.

Confirmarea calității de elev

Calitatea de elev poate confirmată astfel:

fie on-line prin interogarea bazei de date pe care Ministerului Educației o transmite Autorității pentru Reforma Feroviară și care este pusă la dispoziția operatorilor de transport feroviar;
fie la casa de bilete a operatorului de transport prin prezentarea unuia dintre documentele menționate la litera a), ulterior elevul putând procura bilete on-line pe perioada întregului an școlar respectiv.
Pentru achiziţionarea de legitimaţii de călătorie gratuite elevii sau reprezentanții legali ai acestora poartă responsabilitatea documentelor prezentate, precum şi a datelor declarate în sistemul de achiziţionare on-line, la automatele de vânzare legitimaţii de călătorie sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate).

Pentru procurarea biletelor de călătorie gratuite online, de la automatele de vânzare legitimaţii de călătorie sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate) confirmarea/validarea calităţii de elev se efectuează o singură dată pentru fiecare an școlar în parte.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri