AcasăACTUAL39 de inculpați achitați definitiv într-un dosar în care erau acuzați de...

39 de inculpați achitați definitiv într-un dosar în care erau acuzați de dare și luare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală și falsuri

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

39 de inculpați din dosarul „portul Constanța” au fost achitați astăzi definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Printre cei achitați se află și deputatul Mircea Banias.

Cele 39 de persoane au fost trimise în judecată de DNA în 2012, fiind acuzate de dare şi luare de mită, trafic de influenţă, evaziune fiscală, contrabandă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale sau infracţiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată.

Potrivit procurorilor, aceștia ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat care controla activitățile de import – export din portul Constanța și ar fi perceput sume de bani pentru operațiunile vamale. Printre cei acuzați de DNA se află Mircea Banias, fost senator, actual deputat în grupul parlamentar al partidului lui Victor Ponta, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, foști șefi ai vămilor, inspectori vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme, comisionari vamali.

Procurorii acuzau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada mai 2010 – martie 2011, în portul Constanţa s-ar fi constituit o „reţea de taxare ilicită” a containerelor cu mărfuri, care a permis introducerea în ţară, prin punctele vamale, de mărfuri contrafăcute, interzise la import. Mărfurile nu erau însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, erau de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, fiind introduse prin falsificarea documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Totodată, gruparea ar fi permis introducerea în ţară a unor mărfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe.

Procurorii susțineau la acea vreme că gruparea ar fi perceput sume de bani cuprinse între 250 și 13.000 de dolari, pentru facilitarea unor operațiuni vamale.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri