Inundațiile pot răspândi hepatita. Creșterea temperaturii poate prelungi viața țânțarilor purtători de malarie. Secetele pot aduce în comunități rozătoare infectate cu hantavirus aflate în căutarea hranei.
Având în vedere că schimbările climatice influențează peste 1.000 de căi de transmitere, precum cele descrise anterior, iar pericolele climatice cresc din ce în ce mai mult la nivel global, un nou studiu publicat în revista Nature a concluzionat că presupunerea că societățile se pot adapta cu succes la toate acestea nu este realistă. Există mai multe moduri în care schimbările climatice influențează riscurile asociate agenților patogeni.
Riscurile legate de climă aduc agenții patogeni mai aproape de oameni. Dezastrele climatice pot modifica, de asemenea, tiparele comportamentale umane în moduri care cresc riscul de expunere la patogeni. În unele cazuri, pericolele legate de climă au condus fie la condiții de mediu care favorizează interacțiunea dintre patogeni și vectori, fie au crescut capacitatea agenților patogeni de a provoca boli grave la oameni.
În cele din urmă, riscurile legate de climă slăbesc capacitatea organismului de a face față agenților patogeni, notează The Conversation, Ediția globală.
„Numai o catastrofă ar determina umanitatea să ia în serios încălzirea globală”
„Știm de peste 50 de ani deja că încălzirea globală este o problemă serioasă. Iar de vreo 20 de ani, acesta este un fenomen care ne poate amenința civilizația și supraviețuirea în general. În același timp, nu luăm vreo măsură reală care să ducă la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Se petrece exact opusul – volumul emisiilor crește în fiecare an. Aceasta este, fără îndoială, o dovadă empirică că facem ceva greșit.
Nu știu dacă asta se poate reduce la banalul slogan „suntem prea proști”. Sunt întru totul de acord cu Lovelock că nu am dezvoltat încă mecanisme sociale, economice sau de civilizație eficiente care să ne permită să luptăm cu adevărat împotriva încălzirii globale”, explică profesorul Szymon Malinowsk, specialist în fizica atmosferei, directorul Institutului de Geofizică din cadrul Facultății de Fizică a Universității din Varșovia, președinte al Comitetului de Geofizică al Academiei Poloneze de Științe, citat de Gazeta Wyborcza, Polonia.