AcasăACTUALA început sezonul căpușelor. Care sunt recomandările medicilor

A început sezonul căpușelor. Care sunt recomandările medicilor

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte care pot transmite variate boli (bacteriene, virale), unele dintre ele chiar cu evoluţie letală. Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru copii și pentru adulți deoarece prin intermediul înțepăturii se pot transmite numerose boli. 

Medicii recomandă să fim atenţi atunci când mergem în zone cu verdeaţă, mai ales în perioadele cu ploi şi temperaturi ridicate, deoarece putem fi înţepaţi de căpuşe. Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător şi poate provoca boala Lyme. Nu înțepătura cauzează infecția, ci toxinele, secrețiile, micoorganismele pe care le conține salivă capuselor. Există aproximativ 800 de specii de căpușe, însă doar două pot transmite sau provoca boli îngrijorătoare.

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi de aceea, periodic, pielea trebuie examinată, ideal seara la baie cu atât mai mult cu cât pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate etc.), de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar trecând direct pe tegument şi se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe), dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).

„Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarece de foarte multe ori rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic”, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Boala Lyme (numită şi borelioza Lyme) este cauzată de o bacterie şi este transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.

mediazece.com

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri