Proiectul de lege care prevede, între altele, creşteri de salarii pentru angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Astfel, protestul la care urmau să participe angajaţi, inclusiv din ţară, în Piaţa Victoriei, a fost anulat, anunţă Blocul Naţional Sindical.
Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, a afirmat că a primit asigurări că vor începe, de marţi, plăţile pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. ”Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate”, a arătat el.
„Ca urmare a discuţiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS”, a arătat Andrei Baciu, într-o postare pe Facebook.
El le-a mulţumit liberalilor pentru susţinere, în special liderului PNL, Nicolae Ciucă.
„Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS. În acelaşi timp, am reparat o inechitate, pentru că profesionişti din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câştigau mult mai puţin decât angajaţi din alte instituţii cu funcţii similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant şi eficient fără oameni profesionişti şi motivaţi. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluţionării ar fi echivalat cu un blocaj”, a explicat preşedintele CNAS.
Vot în Camera Deputaţilor
Marţi, Camera Deputaţilor a dat votul final asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii
Astfel, au fost înregistrate 203 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă”, 55 de abţineri, iar un deputat nu a votat.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, aprobată prin Legea nr. 184/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări vor fi stabilite „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”.
Reprezentanţii BNS au arătat, marţi, că unii angajaţi ai CNAS din ţară au ajuns în Bucureşti, pentru proteste, şi au aşteptat în Parcul Carol rezultatul votului din Camera Deputaţilor. Iniţial, erau anunţate pichetări la Ministerul Sănătăţii şi la Guvern, însă sindicaliştii au decis ulterior că vor protesta doar în Piaţa Victoriei, de la ora 12.00. În urma votului din Camera Deputaţilor, şi această acţiune de protest a fost anulată.