Comitetul Internațional Olimpic (CIO) este „pe o cale greșită” cu planul său de a readmite atleți din Rusia și Belarus la evenimente sportive internaționale, inclusiv la Jocurile de la Paris de anul viitor, a declarat pentru dpa un avocat german specializat în sport.
Thomas Summerer, președintele Asociației Germane pentru Dreptul Sportului, a acuzat CIO în revista Sport und Recht (Sport și Drept) că practică o politică de concesii și de împăcare care nu are legătură cu realitatea.
Summerer a declarat că CIO visează să „separe sportul de politică”. Dar sportul, prin atractivitatea sa, nu este apolitic.
„Niciun atlet rus nu renunță la originile sale, la sprijinul său din partea statului și la patriotismul său dobândit atunci când se îmbracă într-un costum de sport alb „neutru” cu „vopsea de război” albastră și roșie”, a spus el.
Atleții ruși și belaruși au fost interziși de la majoritatea evenimentelor sportive majore, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu 13 luni.
CIO analizează în prezent posibilitatea revenirii lor în costume neutre, cu simbolurile lor naționale, inclusiv pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris. Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că nimeni nu ar trebui să fie discriminat din cauza pașaportului sau a țării sale de naștere.
Ucraina a amenințat cu boicotarea Parisului, iar politicieni din domeniul sportului din 35 de țări se opun întoarcerii sportivilor din cele două țări.
De asemenea, grupul Athletes Germany se opune în orice fel ridicării interdicției, după cum a declarat pentru dpa directorul său Maximilian Klein: „Ne așteptăm ca CIO să mențină recomandările privind excluderea Rusiei din sportul mondial și să ceară aplicarea strictă a acestora de către federațiile internaționale”.
Organismul german de drept sportiv considerase anul trecut că excluderea Rusiei este legală și necesară, deoarece Rusia nu respectă cele mai înalte valori ale sportului, pacea, politica anti-discriminare și fair-play-ul.
„Politica CIO riscă să divizeze comunitatea națiunilor și să invite la un boicot. La urma urmei, guvernele din 35 de state de pe patru continente nu vor fi luate de proști”, a avertizat Summerer.
Între timp, Bach a reiterat miercuri, la o formațiune politică din Germania natală, un apel către politicieni să țină sportul și politica separat și să respecte valorile sportului pentru a evita un posibil sfârșit al evenimentelor sportive mondiale.
„Dacă politicienii iau decizii cu privire la cine poate sau nu poate participa la competițiile sportive din motive politice, atunci sportul și sportivii „devin un simplu instrument al politicii”. Atunci este imposibil ca sportul să transmită valorile sale comune”, a declarat Bach la Essen.
„Este o dilemă pentru noi și o situație complet nouă”, a spus Bach. „Dacă îi excludem [pe sportivi] din motive politice, ne confruntăm cu declinul sistemului sportiv internațional”.
Acest lucru, la rândul său, ar însemna în cele din urmă sfârșitul campionatelor mondiale și al altor evenimente universale, a spus el.
În schimb, „vom vedea jocuri organizate de diferite blocuri politice care nu reprezintă deloc natura unificatoare a sportului, indiferent de graniţe”, a mai avertizat Bach.
„Doar istoria va decide cine a contribuit mai mult la pace. Cei care încearcă să mențină deschise liniile de comunicare, să încurajeze dialogul, sau cei care izolează și dezbină.”
Privind la reuniunea consiliului executiv al CIO de săptămâna viitoare, unde această problemă se află pe ordinea de zi, Bach a declarat: „Urați-ne noroc”.