AcasăACTUALCare au fost marile descoperiri științifice din 2022

Care au fost marile descoperiri științifice din 2022

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Finalul acestui an a fost plin de descoperiri științifice interesante. Să ne uităm la câteva dintre acestea, selectate de către revista Science, citată de Gazeta Wyborcza.

Cel mai notabil eveniment a fost noul telescop spațial, care poartă numele lui James Webb. A avut o concurență serioasă. Succesorul învechitului și suferindului Hubble a deschis un nou capitol în astronomia mondială. E noua noastră fereastră către univers, prin care putem vedea mai departe și mai bine.

CITEŞTE ŞI: Fabrica Softronic din Craiova, ajutor de la stat de 200.000 de euro pentru echipamente și tehnologie de ultimă generație

Ne-a mai surprins și descoperirea unei bacterii imense, de dimensiunea unei alune, o explicație pentru modul în care Ciuma Neagră a modificat genele europenilor sau dezvoltarea unui vaccin și medicament împotriva virusului VSR. Acest fapt este cu atât mai important în anul „tridemiei” – o răspândire simultană a infecțiilor cu COVID-19, gripă și VSR.

Patogenii profită de ocazie pentru a ne infecta. Chiar acum

Spitale pline de pacienți care strănută și tușesc. Grad complet de ocupare a secțiilor de medicină internă, a spitalelor de pediatrie și boli infecțioase. După aproape doi ani de pandemie, perioadă în care am stat preponderent în casă, purtând măști în magazine, birouri sau clădiri, a venit timpul să ne relaxăm. Nu mai purtăm măști nici măcar în farmacii sau spitale, deși sunt încă obligatorii.

De asemenea, ne este adesea imposibil să păstrăm distanța socială. Trăim cu credința că pandemia de coronavirus s-a terminat, ba mai mult, uităm că în această perioadă a anului circulă și alte virusuri respiratorii amenințătoare.

„În această perioadă a anului, imunitatea noastră este scăzut în mod natural, dar anul acesta este și mai scăzută decât în anii pre-pandemie, deoarece am stat închiși luni bune, fără a lua contact cu virusurile, așa cum o făceam”, afirmă dr. Tomasz Dzieciątkowski, virusolog în cadrul Universității de Medicină din Varșovia.

Anul acesta ne confruntăm cu o așa-numită „epidemie compensatorie”. Încă suntem bolnavi și vom continua să ne îmbolnăvim de COVID-19. În prezent, numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2 este la fel de mare ca la începutul pandemiei, din perioada dinaintea valului Alpha. Dar gripa, VSR-urile și alte virusuri respiratorii sunt, de asemenea, periculoase.

„Orice agent patogen va folosi această șansă pentru a ne infecta”, adaugă expertul.

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri