AcasăLIFECe înseamnă „oraș verde” și unde în România întâlnim acest concept

Ce înseamnă „oraș verde” și unde în România întâlnim acest concept

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Există orașe „verzi” în întreaga lume. Deși nu există o definiție universal acceptată pentru ceea ce face ca un oraș să fie numit „oraș verde”, majoritatea sistemelor de clasificare includ impactul asupra mediului pe persoană, generarea de energie regenerabilă, procentul de persoane care folosesc transportul public, spațiile verzi și programele de reciclare.

Află cum ar trebui să arate un oraș verde și ce orașe din România ar putea fi clasificate astfel în următorii ani.

Cele mai bune practici ale orașelor ecologice

La nivel mondial, zonele urbane sunt responsabile pentru peste 70 la sută din emisiile de CO2, iar un raport al grupului de experți al ONU a constatat că pentru a evita schimbările climatice catastrofale – va fi necesară schimbarea modului în care zonele urbane „sunt proiectate, construite și gestionate”.

Să devii un oraș verde este mai complicat decât o bună planificare urbană și regulamente mai stricte. Iată câteva dintre cele mai bune practici din cele mai „verzi” orașe din lume.

  • Extinderea și regenerarea spațiilor verzi;
  • Producerea de energie electrică folosind resurse regenerabile;
  • Regulamente de construcție stricte care favorizează tehnologia ecologică;
  • Investiții în transportul public;
  • Eforturi și politici de reducere a deșeurilor și a consumului de apă.

Orașele pot institui inițiative ecologice, cum ar fi transformarea străzilor în locuri mai prietenoase pentru pietoni și bicicliști, întreținerea și îmbunătățirea parcurilor și a altor spații verzi, precum și extinderea programelor de reciclare și de compostare.

De cealaltă parte, populația locală poate sprijini aceste eforturi prin asumarea părții lor de responsabilitate pentru a trăi în mod sustenabil și pentru a conserva resursele naturale ale orașului lor.

Reducerea la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră poate părea o himeră, dar 100 de orașe din UE s-au angajat să facă acest lucru până la sfârșitul deceniului.

În cadrul programului „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic„, lansat de Comisia Europeană, aceste orașe s-au angajat să își reducă drastic emisiile până în 2030 și vor primi sprijin din partea UE pentru a-și atinge acest obiectiv. Mai multe orașe din România s-au înscris în acest program ce urmărește implementarea unor măsuri eficiente pentru ecologizarea spațiilor urbane, combaterea poluării aerului, reducerea consumului de energie în clădiri sau promovarea unor soluții de mobilitate nepoluantă.

4 orașe din România cu potențial de a deveni „orașe verzi” în următorii ani

Pe măsură ce lupta împotriva schimbărilor climatice și poluării se îndreaptă din ce în ce mai mult către implementarea de soluții pe termen lung, orașele adoptă politici prietenoase cu mediul, în beneficiul cetățenilor. Acest proces le va permite să ofere comunității beneficii multiple în ceea ce privește reducerea poluării aerului și a zgomotului, reducerea aglomerației, scăderea facturilor la energie și un stil de viață mai sănătos.

1.   Iași

Orașul lui Eminescu se mândrește cu o superbă zonă centrală dezvoltată în jurul Palatului Culturii și numeroase locuri ce poartă amprenta poetului. În ultimii ani orașul s-a dezvoltat foarte mult, sectorul IT cunoscând o creștere fulminantă. În acest context, infrastructura verde nu a reușit să țină pasul cu dezvoltarea orașului, însă în ultimii doi ani Iașiul a pornit pe un drum nou, pentru a deveni un „oraș verde”.

După ce în 2020 a aderat la Programul de Dezvoltare Urbană Durabilă a Orașelor Verzi al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în 2021 a fost demarat Planul de Acțiune pentru Atingerea Obiectivelor Programului. Acțiunile viitoare se vor concentra pe impactul transportului asupra aerului, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și amenajarea unui număr cât mare de spații verzi.

În acest context, nu este de mirare că în câțiva ani Iașiul ar putea deveni un oraș verde în care merită să te relochezi. Așadar, nu ar fi rău să prospectezi piața de pe acum pentru a te interesa despre oferta de apartamente de vanzare Iasi.

2.   Alba Iulia

Alba Iulia a demonstrat deja că poate deveni cu adevărat un oraș verde, după ce în 2018  a fost inclus în topul celor 100 de orașe verzi ale lumii. Orașul se bazează aproape integral pe energia regenerabilă provenită din hidrocentrale, sisteme eoliene sau sisteme de captare a energiei solare.

În Orașul Unirii s-au implementat în ultimii ani numeroase proiecte de regenerare urbană cu ajutorul fondurilor europene. În contextul în care este unanim recunoscută influența spațiilor verzi asupra calității vieții locuitorilor din mediul urban, astfel de proiecte le oferă rezidenților oportunitatea de a locui într-un mediu mai sănătos, încurajând un stil de viață activ.

3.   Oradea

Municipiul Oradea se înscrie pe lista orașelor cu potențial ridicat de a deveni un oraș modern, verde, dotat cu infrastructură inteligentă.

În ultimii ani s-a realizat, cu sprijinul și implicarea cetățenilor, inventarierea spațiilor verzi ce ar putea fi amenajate pentru a deservi populației. Aceștia au fost invitați la consultările publice privind regenerarea spațiilor verzi. Scopul programului este de a asigura fiecărui orădean posibilitatea de a se bucura de un spațiu verde la o distanță de 300 de metri de locuință.

Autoritățile și-au propus ca până în 2030 să ducă la îndeplinire obiectivele programului de regenerare și extindere a spațiilor verzi din municipiu. Aceasta după ce în ultimii zece ani zonele verzi amenajate pentru populație s-au mărit cu 24 de hectare.

4.   Brașov

Municipiul Brașov și-a exprimat deja, prin vocea autorităților publice, intenția de a deveni „capitala verde a României”. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv Primăria Brașov a introdus în 2021 în buget o linie de finanțare pentru proiecte „verzi”, prin care cetățenii, organizațiile și stakeholderii au posibilitatea de a propune proiecte prietenoase cu mediul, prin care să contribuie la transformarea Brașovului într-un oraș verde.

În anul 2022 un astfel de proiect dedicat mediului poate fi finanțat cu până la 100.000 lei și va trebui pus în aplicare până la finalul anului.

Astfel de inițiative înscriu Brașovul pe lista orașelor care, peste câțiva ani, vor putea asigura cetățenilor o mai bună calitate a vieții.

În concluzie, pentru a deveni „verzi”, orașele caută în prezent soluții de creștere cu un impact mai redus asupra mediului, iar câteva municipii din România au făcut pași importanți spre atingerea acestui obiectiv.

 

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri