AcasăLIFECertificarile ISO – ce sunt si ce rol au acestea intr-o afacere

Certificarile ISO – ce sunt si ce rol au acestea intr-o afacere

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Certificarile ISO reprezinta reguli cu caracter universal, pentru sectorul industrial, emise de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare, ISO pe scurt, sunt impartite in mai multe categorii si subcategorii si acopera toate normele necesare prin care o companie poate functiona si poate produce si oferi bunuri si servicii. O companie poate obtine unul sau mai multe standarde, certificate ISO iar pentru asta, este nevoie ca aceata sa indeplineasca toate cerintele cerute de fiecare certificare in parte.

Organizatia Internationala de Standartizare (ISO) este o retea de institutii de standartizare din 156 de tari, cu secretariatul general la Geneva, care coordoneaza sistemul respectiv. Aceasta a fost infiintata in anul 1947 si de atunci a emis peste 15.000 de standarde in domenii precum: agricultura, constructii, echipamente tehnice, medicale etc. Majoritatea certificarilor ISO se refera la un anumit produs material sau proces de productie. De pilda, o companie care detine mai multe fabrici pe o piata poate sa obtina un standard ISO doar pentru una dintre fabricile sale.

Standardele internationale ISO asigura ca produsele si serviciile sunt sigure, fiabile si de buna calitate. Pentru afaceri, acestea sunt instrumente strategice care reduc costurile prin minimizarea deseurilor si a erorilor si cresterea productivitatii. Acestea ajuta companiile sa acceseze noi piete, egalizeaza conditiile de concurenta pentru tarile in curs de dezvoltare si faciliteaza comertul mondial liber si echitabil. Standardele internationale ISO creeaza incredere in produsele pe care le consumam sau le bem asigurandu-ne ca lumea foloseste aceeasi reteta atunci cand vine vorba de calitatea, siguranta si eficienta alimentelor.

Totodata, standardele ISO ofera o platforma pentru dezvoltarea instrumentelor practice prin intelegere comuna si cooperare cu toate partile interesate – de la producatori agricoli, la producatori de alimente, laboratoare, autoritati de reglementare, consumatori etc. Din mai mult de 20 500 de standarde internationale ISO, aproximativ 1 000 sunt dedicat special alimentelor si se ocupa de subiecte la fel de diverse precum masini agricole, logistica, transport, fabricatie, etichetare, ambalare si depozitare. Prin imbunatatirea constanta a acestora, se asigura un nivel de trai mai ridicat si mai sanatos pentru consumatori.

Standardizarea reprezinta o activitate organizata, de limitare la un minimum rational necesar a varietatii produselor si marcilor de materiale necesare fabricarii acestora, prin elaborarea de noi standarde si revizuirea lor. Prin standarde se realizeaza urmatoarele: Se asigura in mod unitar si general ridicarea calitatii produselor la nivelul celor mai bune realizari pe plan national si mondial; Codex Alimentarius este de exemplu o colectie de standarde alimentare adoptate la nivel international, care au ca scop declarat protectia sanatatii consumatorilor si asigurarea practicilor corecte in comertul alimentar.

Cele mai cunoscute „familii” de certificari ISO sunt:

  • Sistemul de management al calitatii – certificat ISO 9001:2015
  • Sistemul de management al mediului – certificat ISO 14001:2015
  • Sistemul de management al securitatii si santatii operationale – certificat OHSAS 18001/ISO 45001:2018
  • Sistemul de sanagement pentru siguranta alimentului – HACCP / certificat ISO 22000:2018
  • Sistemul de sanagement pentru siguranta informatiei – certificat ISO 27001:2013
  • Sistemul de sanagement al serviciilor IT – certificat ISO/IEC 20000-1:2018

In toate aceste nume, putem observa si ani specifici fiecarei categorii. Acestia reprezinta ultimii ani in  care s-au realizat modificari importante in componenta sistemelor, fie ca un intreg fie pentru o anunmita subcategorie. Iar dintre toate acestea, cel mai cunoscut si mai comun este standardul ISO 9001.

Certificatul ISO 9001 reprezinta standardul international pentru sistemul de management al calitatii si este folosit de companii pentru a controla calitatea produselor. Aceasta certificare demonstreaza faptul ca firma noastra indeplineste standardele de calitate impuse de Organizatia Internationala de Standardizare.

ISO 9001 impune firmei noastre sa defineasca si sa urmeze un sistem de management al calitatii care este adecvat si eficient, dar si sa identifice aspectele care pot fi imbunatatite si sa ia masuri in directia acestora. Atunci cand competitia din aria de activitate devine tot mai intensa, ISO 9001 confirma ca ne putem atinge in mod consecvent toate obiectivele stabilite. Certificarea minimizeaza riscurile clientilor nostri de a achizitiona un produs slab calitativ.

Cele mai importante beneficii aduse de catre o certificare ISO 9001 sunt urmatoarele: cresterea nivelului de satisfactie al clientilor; respectarea cerintelor pe care le solicita anumiti clienti; obtinerea increderii partenerilor de pe piata; diferentierea de produsele concurente; gasirea unor noi oportunitati de dezvoltare; adaugarea unui plus de valoare pentru companie; atestarea calitatii actului managerial si progresul permanent al organizatiei; increderea tertilor in ceea ce priveste calitatea serviciilor.

O certificare ISO se obtine de catre o firma de la o agentie acreditata in acest sens de catre Organizatia Internationala, numita astfel Organism de Certificare, printre alte nume. Ca si firmele ce doresc obtinerea de certificari, si organismele trebuie sa dovedeasca ca indeplinesc conditiile necesare pentru a putea fi parteneri si furnizori de astfel de solutii.

Prin obtinerea unui standard ISO, o companie se va putea dezvolta mult mai usor, va deveni mai cunoscuta, va avea acces la si mai multe piete de desfacere, de unde poate nu doar sa vanda dar si de unde sa cumpere materii prime, materiale si alte produse necesare in productie. In acest fel, isi poate imbunatati mult mai usor serviciile si productia si va putea oferi produse de o calitate ce va creste in mod constant.

Trebuie aleasa o agentie de incredere, care sa ofere cat mai multe certificari diferite, la preturi accesibile si desigur, intr-un timp cat mai scurt posibil, fara a fi nevoie de o implicare foarte mare a clientului in tot acest timp.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri