Zborul cu balonul cu aer cald este o experiență pe care trebuie să o încerci măcar o dată în viață, iar dacă nu ajungi în Cappadocia, acolo unde zecile de baloane înălțate în aer ilustrează un spectacol pe care nu îl putem descrie în cuvinte, poți încerca un zbor cu un balon cu aer cald în diverse colțuri ale țării, cum ar fi București sau Covasna.
Înainte de descrie cum decurge o astfel de experiență, am dori să precizăm faptul că balonul cu aer cald este considerat unul dintre cele mai sigure mijloace de tranziție dacă ar fi să luăm în considerare numărul de victime raportat la numărul de persoane care au pășit într-un astfel de balon. În ultimii 10 ani s-au raportat sub 10 accidente în cazul zborurilor cu balonul. Specialiștii susțin că balonul poate fi aterizat în siguranță indiferent de situația în care se află pentru că acționează ca o parașută imensă. Acum că ne-am liniștit și ne-am făcut curaj, să vedem cum funcționează un balon cu aer cald și la ce ar trebui să te aștepți.
La baza ridicării balonului de la sol stă un principiu de fizică destul de simplu – aerul cald este cel care se ridică în atmosferă și odată cu acest aer cald, se ridică și balonul, dezvăluindu-ți niște peisaje de vis. Până ajunge însă în înaltul cerului, balonul necesită anumite eforturi ale echipei de la sol. Pe măsură ce se încălzește aerul din balon, acesta devine din ce în ce mai instabil – aerul din balon nu este suficient de cald pentru a decola, iar vântul mișcă balonul în toate părțile. Să nu îți fie însă frică, echipa știe exact ce face, în timp ce unii țin nacela stabilă, pilotul acționează arzătorul de gaz pentru a face balonul să se ridice de la sol. Toată această acțiune durează în medie 20-30 minute.
Decolarea balonul poate fi destul de dură – vei simți vibrații și șocuri la început, dar acest lucru este perfect normal. Va urma ulterior un alt șoc – plutești atât de lin încât nici măcar nu simți vântul. Mulți se așteaptă ca balonul să se miște, chiar să se zguduie, dacă vântul este puternic, dar asta lucru nu se întâmplă în realitate. Balonul se mișcă în bătaia vântului, tu vei simți doar arzătorul care te încălzește – un sentiment atât de plăcut, mai ales că zborurile au loc de obicei dimineața. Nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să te bucuri de panorama din balon. Și crede-ne pe cuvânt, nu ești pregătit pentru această priveliște. Este adevărat că București nu se compară cu Cappadocia, însă zona din care au loc aceste zboruri îți va oferi un peisaj aproape la fel de spectaculos. Un zbor cu balonul cu aer cald trebuie să se regăsească pe lista cu idei cadouri femei zi de naștere pentru că va fi o surpriză frumoasă, extrem de apreciată.