AcasăLIFEDescopera povestea cazinoului din Arad

Descopera povestea cazinoului din Arad

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Sigur ai auzit de celebrul cazinou din Constanta pentru ca este cel mai popular din Romania. Cei care sunt pasionat de povestea cazinourilor de la noi il stiu si pe cel din Slanic-Moldova pentru ca a fost primul astfel de stabiliment construit pe teritoriul tarii noastre.

Mai vechi ca acesta este insa cazinoul din Arad, dar pe vremea cand aceasta cladire a fost ridicata, orasul era sub stapanirea Austro-Ungariei. Asemenea celui de la malul marii si el a trecut printr-o perioada grea si a trebuit sa intre intr-un proces de restaurare.

In spatele lui este asadar o istorie foarte incarcata si pe care merita sa o descoperi. Este o cladire legendara care poate fi vizitata si in zilele noastre. Vei afla in cele ce urmeaza povestea cazinoului din Arad si sa stii ca aceasta este foarte interesanta.

Costructia cazinoului din Arad

Pentru inceput ti-am pregatit o lista cu cele mai vechi cazinouri care au fost ridicate pe teritoriul actual al Romaniei. Iata ordinea in care acestea au fost construite:

  • Cazinoul din Baile Herculeane – construit intre 1862 si 1864
  • Cazinoul din Arad – construit in 1872
  • Cazinoul din Slanic Moldova – construit intre 1892 si 1894
  • Cazinoul din Vatra Dornei – construit intre 1896 si 1898
  • Cazinoul din Constanta – construit intre 1907 si 1912

Spuneam la inceput ca primul cazino construit in Romania a fost in Slanic Moldova. Ei bine, inaintea acestuia s-au ridicat alte 2 astfel de stabilimente in orase care acum sunt pe teritoriul nostru. Pe atunci insa, ambele localitati erau in imperiul Austro-Ungar.

La vremea cand s-a inceput constructia cazinoului din Arad acest oras era in plina dezvoltare economica, iar asta se intampla in anul 1872. In acea perioada oamenii erau in cautarea unor surse de divertisment si asadar cazinoul a fost exact ce le trebuia.

Arhitectura acestui stabiliment este una impresionanta, iar de-a lungul timpului a fost folosit pentru mai multe evenimente. Pentru inceput acolo se tineau expozitii de arta, concerte si spectacole de teatru, iar salile erau de fiecare data pline.

Evident ca jocurile de noroc nu lipseau, insa erau si aceste evenimente care erau pe gustul lumii mondene de atunci. In scurt timp a devenit un obiectiv turistic in Arad pentru toti oamenii care ajungeau in zona si astfel faima lui a luat o amploare destul de mare.

Proiectul in sine pentru construirea acestui cazino a fost unul foarte ambitios. Elitele si lumea mondena a vremii trebuiau sa fie dati pe spate de acest stabiliment. Si asa s-a intamplat pentru ca suprafata cazinoului este de aproximativ 2.000 de metri patrati.

Asadar, este o cladire destul de mare, care are o arhitectura specifica perioadei respective, adica a secolului al XIX-lea. Are elemente neobaroc si neoclasic si interesant este ca nici pana in momentul de fata nu se stie cine este arhitectul care a intocmit proiectul.

Epoca de Aur a cazinoului din Arad

In cei mai buni ani ai acestui stabiliment toate persoanele importante ale vremii treceau pragul cazinoului din Arad foarte des. Se puteau bucura acolo de divertisment, delectare si lux. Era un loc emblematic pentru orasul caruia i se mai spunea si „Mica Viena”.

Unde se puteau distra si relaxa oamenii

Cele mai populare jocuri care se gaseau in acest stabiliment erau ruleta, pokerul si blackjackul. Sa stii ca poti profita de oferta Frank Casino cu rotiri gratuite fara depunere prin intermediul careia te poti distra online la jocuri de acest gen.

Probabil cea mai frumoasa incapere din acest cazino era „Salonul Regal”. Acesta era dotat cu mobilier de lux si sticla de Murano. La exterior era o gradina de vara in care oamenii se puteau bucura de soare, dar si de o panorama superba asupra raului Mures.

Avea un patinoar in aer liber

O data cu venirea iernii in anul 1910 s-a construit si patinoarul in aer liber de la cazinoul din Arad. In Romania nici macar nu exista asa ceva, deci putem spune ca a fost primul patinoar in aer liber care a fost construit pe teritoriul actual al tarii noastre.

Pentru multi era ceva incredibil ca s-a construit asa ceva si asta a adus si o mai mare notorietate cazinoului din Arad. Lesne de inteles ca foarte multi oameni veneau si petreceau timpul pe acest patinoar care era de multe ori neincapator.

Degradarea cazinoului din Arad

Ca multe cladiri frumoase de la noi si cazinoul din Arad a avut de suferit o data cu venirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost puternic avariat, iar caldirea a fost mai apoi abandonata in mai multe randuri, ajungand sa fie extrem de degradata.

Venirea comunistilor la putere a adus si nationalizarea acestui stabiliment care a fost apoi folosit in scopuri culturale si pentru agrement. Cladirea a fost neglijata total mai ales dupa interzicerea jocurilor de noroc si farmecul ei de alta data disparuse.

Dupa Revolutia din 1989 a ajuns intr-un stadiu si mai rau deoarece cazinoul a fost jefuit si vandalizat in repetate randuri. A fost cat de cat readus la viata in 2007 cand servea ca restaurant si club de noapte, insa apoi cladirea a fost din nou abandonata.

Readucerea la viata a cazinoului din Arad

Salvarea a venit in 2017 cand a intrat in proprietatea unei companii private. Un an mai tarziu au inceput lucrarile de reconstructie si cladirea si-a recapatat splendoarea de alta data in anul 2021. In zilele noastre cazinoul din Arad gazduieste tot felul de evenimente.

In momentul de fata acolo se organizeaza lansari de carte, prezentari de moda, targuri, revelioane sau chiar si nunti. Municipalitatea foloseste si ea ocazional acest amplasament pentru a organiza diverse evenimente pentru aradeni si nu numai.

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri