AcasăACTUALDescoperire istorică făcută în timpul săpăturilor pentru un proiect de realizare a...

Descoperire istorică făcută în timpul săpăturilor pentru un proiect de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Autoritățile locale din Tulcea au făcut o descoperire importantă în timp ce lucrau la un proiect de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale pe o stradă din oraş. Este vorba despre un monument funerar, datat cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

Potrivit Agerpres, arheologul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) din Tulcea, Marian Mocanu, a declarat că edificiul este un monument funerar de familie spectaculos, datorită construcţiei care include un culoar central şi camere funerare.

„Este deosebit ca structură. Probabil că un asemenea edificiu funerar a aparţinut unei familii sau unor personaje extrem de influente şi potente financiar în perioada respectivă. Este important pentru că e primul monument de acest gen descoperit la Tulcea pe teritoriul municipiului. Chiar şi în zona Dobrogei, în peninsula balcanică, tipul acesta de monument nu este chiar aşa de des. O descoperire de acest tip se face doar o dată la 20, 30 de ani”, a menţionat reprezentantul ICEM, Marian Mocanu, potrivit Agerpres.

El a mai spus că în mormânt s-au descoperit oase provenite de la patru indivizi şi a adăugat că edificiul a fost afectat anterior de lucrări edilitare.

În opinia reprezentantului ICEM, monumentul funerar continuă sub locuinţa din imediata apropiere, însă proprietara acesteia, Sultana Bizdu, în vârstă de 71 de ani, a negat acest lucru.

„În curte la mine, nu este nimic. Vecinii au găsit. În spate, le-a căzut casa şi atunci au găsit ceva, ca un hol. Şi a intrat bătrâna aia până acolo, dar i-a fost frică să mai intre. A murit săraca. Atunci au venit de nu ştiu unde şi au adus nu ştiu câte maşini cu piatră şi au pus acolo, ca să nu cadă casa. Dumnezeu ştie ce era acolo. Nu a venit nimeni să vadă ce era acolo. Era înainte de 1989”, a afirmat Sultana Bizdu.

Potrivit ICEM, după finalizarea cercetărilor arheologice, monumentul funerar va fi conservat in situ, iar autoritatea locală va devia lucrările edilitare, pentru a nu afecta monumentul.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri