AcasăACTUALDoi foşti primari ai unei comune din Olt scapă de un dosar...

Doi foşti primari ai unei comune din Olt scapă de un dosar pentru abuz în serviciu. Ce spun judecătorii

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Doi foşti primari ai comunei Cungrea, trimişi în judecată în acelaşi dosar pentru abuz în serviciu, alături de alţi doi inculpaţi, scapă de procesul penal după ce a intervenit prescripţia faptelor. Cei doi au alte condamnări la activ, în alte dosare.

Este vorba despre foştii primari Ion Murguleţ şi Dorel Alexe, care erau acuzați că au acceptat la plată facturi care nu erau însoțite de documente justificative de aceeaşi valoare cu lucrările, semnând centralizatoare ale situațiilor de plată şi chiar unele situaţii de lucrări fără ca acestea să reflecte realitatea din teren. Astfel au existat lucrări neexecutate, executate parţial ori în cantități mai mici decât cele reflectate în documentele semnate.

Prejudiciul creat depăşeşte 750.000 lei.

Magistraţii Judecătoriei Slatina au decis încetarea procesului penal, „În temeiul art. 396 alin. (1) ?i (6) ?i (8) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. proc. pen., art. 154 alin. (1) lit. c) C.pen. şi art. 5 C.pen., cu referire la art. 155 alin. (1) C.pen. interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi prin Decizia nr. 67/2022 pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii.

Cei doi foşti primari, deja condamnaţi în alt dosar

În 2021, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe fostul primar al comunei Cungrea, Ion Murguleţ, la patru ani şi şase luni de închisoare pentru plata unor lucrări neefectuate către mai multe firme din Slatina.

Iniţial, Judecătoria Slatina în condamnase, la o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi fostul primar Dorel Alexe (3 ani cu suspendare), precum şi oamenii de afaceri Rita Gianina Bobicu (3 ani cu suspendare) şi Constantin Cristian Tomescu (trei ani cu suspendare).

Cei patru, împreună cu alte două persoane, omul de afaceri Marian Dinu şi Sever Florian Meleru, erau acuzaţi că, în perioada 2008 – 2016, la nivelul Primăriei Cungrea au fost efectuate, în timpul mandatelor celor doi primari, plăţi pentru lucrări neefectuate, în cadrul unor contracte privind realizarea unui parc fix în locul unde natura a fost, oricum, generoasă în privința spațiilor verzi.

Ion Murguleț, primar al comunei Cungrea în perioada 2008 – 2012, este acuzat că, în mandatul său, a încheiat cu firma omului de afaceri slătinean Marian Dinu, SC Dinstar Construct SRL, un contract de proiectare cu încălcarea prevederilor legale, la un preț mai mare decât valoarea reală. Ulterior, primarul Murguleț a încheiat cu Marian Dinu un alt contract fals pentru aceleași servicii, astfel că cei doi se fac vinovați, în afara abuzului în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, respectiv complicitate la abuzul în serviciu, și de fals material în înscrisuri oficiale.

Următorul primar al comunei în perioada 2012 – 2016, Dorel Alexe, a continuat, spun procurorii, seria fărădelegilor, dispunând plata unor lucrări neexecutate în baza unui contract încheiat cu firmele Rupiah şi Cafmin, administrate de Rita Gianina Bobicu şi Constantin Cristian Tomescu, contribuind la crearea unui prejudiciu de aproape 100.000 de lei la bugetul local. Dorel Alexe este acuzat, de asemenea, de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, în vreme ce cei doi afaceriști s-ar face vinovați de complicitate la această infracțiune.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri