AcasăACTUALElevi folosiţi de Securitate pentru a controla sistemul de învăţământ. Fenomenul elevilor...

Elevi folosiţi de Securitate pentru a controla sistemul de învăţământ. Fenomenul elevilor informatori din România comunistă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Securitatea din România comunistă avea ca misiune controlul deplin al societății. Niciun cetățean nu trebuia să scape nepedepsit dacă se opunea orânduirii socialiste și regimului dictatorial. Urmărirea românilor s-a făcut cu ajutorul a zeci de mii de informatori. Din rândul acestora au făcut parte și mulți elevi, racolați pentru a se afla informații despre colegii lor sau părinții acestora. 

Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), există date potrivit cărora peste 10.000 de elevi au fost racolați și folosiți ca informatori de ofițeri ai securității comuniste.

Instituția a sesizat Parchetul General și a transmis mii de documente privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a unor elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani.

Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii.

„Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii”, susțin reprezentanții CNSAS.

Cum erau racolaţi elevii

Metodologia securiștilor români prevedea recrutarea, cu prioritate, a unor elevi din primul an de liceu, cu rezultate bune la învățătură, care erau, ulterior, folosiți pentru „acoperirea informativă a anilor de studii” pe parcursul întregului ciclu școlar.

CNSAS a desecretizat și o serie de documente care arată modul în care erau racolați minorii, la școală. Activitățile au început încă din anii ‘60 și s-au amplificat în ultimul deceniu al regimului comunist. Un referat din anul 1967, al Direcției Regionale de Securitate Crișana, cu sediul în Oradea, surprinde modul de acțiune al ofițerilor. Aceștia aveau misiunea de a recruta un elev-informator de la liceul din orașul Salonta. Aici trăia o importantă comunitate maghiară, ceea ce făcea ca obiectivele să se refere și la descoperirea unor activități cu caracter „naționalist”.

„Pentru a cunoaște elevii ce caută să execute influență negativă asupra celorlalți colegi de clasă, precum și modul în care profesorii se pregătesc la ore, dacă predau unele ore conform programei sau denaturează în mod naționalist, este necesar recrutarea unui agent care să ne informeze despre aspectele din clasă, precum și în afara școlii din rândul elevilor externi”, se precizează în documentul menționat.

Securiștii au studiat mai mulți copii și au ajuns la concluzia că un elev din clasa a IX-a F corespunde cerințelor sistemului. Din caracterizarea făcută acestuia, rezulta că este un „băiat sârguincios, membru UTC, care nu a comis abateri de la regulile de comportare, deși îi plac ștrengăriile în oraș”. Era un elev care citea mult și era la curent cu evenimentele social-politice.

Continuarea în Libertatea.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri