AcasăLIFEKombucha rețetă – cum să faci kombucha acasă

Kombucha rețetă – cum să faci kombucha acasă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Există o mare probabilitate că ceaiul fermentat și efervescent cunoscut sub numele de kombucha ți-a captat atenția… și nu fără motiv. Această băutură minunată are rădăcini străvechi, care datează de mii de ani și a revenit în popularitate datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

Cu miliarde de probiotice vii, kombucha oferă un plus de energie, te ajută să-ți îmbunătățești digestia, te ajută să-ți întarești imunitatea și îți oferă mulți alți nutrienți benefici pentru corpul tau.

Dacă ai auzit de kombucha și ai întalnit-o și în magazine, sigur te regăsești printre persoanele care l-au întrebat pe prietenul nostru google despre kombucha reteta.

Așa că am scris mai jos rețeta de kombucha pentru voi să experimentați acasă:

Ingrediente pentru rețeta de kombucha:

  • ciuperca de kombcha / cultură de kombucha (în engleză se numește SCOBY – „Symbiotic Culture/Colony Of Bacteria and Yeast”, adică cultura simbiotică de bacterii și drojdii) cu aproximativ 10% volum de starter de kombucha (dacă este foarte puternic, atunci ai nevoie de mai puțin – ceea ce înseamnă un pH foarte scăzut), de exemplu 10% înseamnă: 900 ml ceai la 100 ml starter.
  • un borcan: toate informațiile de mai jos sunt pentru un borcan de 2 litri.
  • pliculețe de ceai sau ceai la vrac: este important ca tot procesul de preparare să se facă din ceai din planta camellia sinensis, adică ceai negru, verde, alb, nu ceai din plante sau ceai negru verde cu adaos de alte plante/arome etc.
  • zahăr
  • un prosopel din bumbac sau muselină cu țesătură densă
  • bandă elastică pentru a acoperi borcanul

Pași pentru rețeta de kombucha

Pasul 1 – Faci un ceai

Fierbe 500 ml apă. După ce apa a ajuns la temperatura de fierbere, adaugă 10g de ceai în apa și amestecă bine.

Pasul 2 – Adaugă zahărul

Apoi adaugă între 120 și 140 grame de zahăr în ceai. Amestecă recipientul fierbinte plin cu ceai și zahăr, apoi așteaptă între 10 și 15 minute înainte de a îndepărta pliculețele de ceai.

Pasul 3 – Adaugă apa rece

După ce au trecut cele 10-15 minute, adaugă 1500 ml de apă rece și amestecă bine. Verifică dacă ceaiul este rece la atingere, adică, dacă îți bagi degetul mic, simți doar o căldură ușoară sau chiar rece. Rece este cel mai bine, dar nu prea rece deoarece fermentația are loc cel mai bine peste 23 de grade.

Pasul 4 – Mută ceaiul în borcan

Strecoară ceaiul sau scoate pliculețele de ceai și toarnă tot lichidul în borcanul pregătit pentru kombucha.

Pasul 5 – Adaugă ciuperca de kombucha

Adaugă cultura de kombucha sau ciuperca de kombucha: lichidul plus pelicula gelatinoasă. Îți trebuie aproximativ 220-300 ml de starter kombucha. Amestecă și gustă lichidul obținut. Așază ciuperca de kombucha în partea de sus a borcanului. Ciuperca va pluti, se va scufunda sau va fi undeva între ele, toate bune.

Pasul 4 – Pune prosopul peste borcan

Pune un material textil din bumbac sau muselină peste borcan, fixându-l cu o bandă elastică. Apoi găsește un loc pentru borcanul tău. Acesta ar trebui să fie undeva în afara luminii directe a soarelui, dar într-o cameră cu o temperatură constantă între 22-28 grade Celsius.

Pasul 5 – Fii răbdător

Acum, trebuie doar să ai răbdare până se face kombucha. Fermentația va dura între 7 și 14 zile. Uită-te la întunecimea ceaiului la început, apoi observă cum se schimbă culoarea ceaiului în zilele care trec.

Pasul 6 – Testează-l

Recomandarea noastră este ca, după cinci zile, să torni o cantitate foarte mică într-un pahar și să iei o înghițitură. Dacă băutura are un gust acrișor și nu seamănă cu ceaiul dulce pe care l-ai gustat la început, este gata, dacă nu, las-o încă o zi și încearcă din nou. Pe măsură ce devii mai experimentat, vei învăța durata de preparare care se potrivește cel mai bine gustului tău.

Pasul 7 – Toarnă și bucură-te!

Când simți că băutura ta este gata, toarn-o în sticle, dar amintește-ți să lași în urmă 300 ml de lichid plus pelicula (ciuperca de kombucha) în borcan.

Lasă kombucha 2-3 zile la temperatura ambientală, apoi pune în frigider! Cu cât o lași mai mult la temperatura ambientală, cu atât va deveni mai efervescentă. În timp ce cultura de kombucha stă în borcan, fie fierbe apa pentru a prepara o altă porție, fie acoperă borcanul cu prosop și lasă cultura în borcan până când ești gata să faci o nouă tură de kombucha.

Deci, iată! Aici ai rețeta de kombucha! Încearcă și bucură-te de experiență!

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri