AcasăACTUALNu doar COVID-19, ci și alte boli infecțioase sunt în creștere

Nu doar COVID-19, ci și alte boli infecțioase sunt în creștere

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Toată lumea s-a concentrat pe COVID-19 în ultimii ani, astfel încât alte boli contagioase au fost pe nedrept scoase din atenție. Asta nu înseamnă că au dispărut.

„Sunt mai mulți pacienți cu tuberculoză, HIV și sifilis. Avem o creștere de două ori a numărului de infecții cu Clostridium difficile în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei și o creștere de trei ori a numărului de infecții cu klebsiella pneumoniae”, a declarat Dr. Paweł Grzesiowski, imunolog polonez de frunte de la Universitatea de Medicină din Varșovia, în timpul seminarului web al Asociației de Igienă Sanitară. Gripa ar fi în principal o amenințare în acest sezon de iarnă, potrivit Newsweek, Polonia.

Eradicarea poliomielitei se îndepărtează, chiar dacă victoria a fost aproape obținută

După mai bine de trei decenii de eforturi masive pentru eradicarea poliomielitei, deși numărul cazurilor de boală infecțioasă periculoasă a scăzut cu 99,9%, iar poliovirusul sălbatic este endemic doar în două țări, inițiativa globală riscă să devină victima propriului succes. Aceasta înseamnă, de asemenea, riscul ca boala să revină chiar și acolo unde a fost deja eradicată. Nu este necesar să mergem departe pentru exemple concrete.

CITEŞTE ŞI: Marcel Ciolacu spune că plafonul de 9,4% pentru pensii va fi eliminat din PNRR. „Este o aberație”

Poliovirusurile au fost confirmate în apele reziduale din Londra, New York și Ierusalim. Pandemia COVID-19 a provocat, de asemenea, complicații grave pentru programul global de eradicare a poliomielitei. Din cauza suspendării temporare a campaniei globale de vaccinare, 80 de milioane de copii nu au primit la timp vaccinarea de rutină necesară împotriva poliomielitei, potrivit Zdravotnický deník, Republica Cehă.

Astfel, aceștia s-au aflat în pericol de a contracta această boală gravă. Infecția a revenit, deși fusese eradicată în trecut. Cazurile de boală cauzate de poliovirusuri sălbatice și de virusuri derivate din tulpina vaccinală au crescut.

 O nouă teorie surprinzătoare despre cauzele bolii Alzheimer

În urmă cu mai bine de 100 de ani, medicul Alois Alzheimer a descris plăci distinctive în creierul unei femei de 50 de ani care suferea de pierderi de memorie, iluzii, halucinații, agresivitate și confuzie. Aceste plăci – aglomerări de proteină amiloid-beta – sunt încă considerate a fi cauza bolii Alzheimer, deși această teorie are unele probleme.

CITEȘTE ȘI: Repartitoarele pentru căldură, obligatorii din ianuarie. Se vor aplica amenzi

Într-un studiu recent publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, echipa de la Karolinska Institutet a investigat dacă numărul de plăci din creier sau cantitatea de amiloid-beta 42 rămasă este mai critică pentru evoluția bolii Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Bani de la CJ pentru primăriile din Olt. LISTA cu alocările

„Pentru a răspunde la această întrebare, am studiat date despre un grup de persoane cu o mutație genetică ereditară rară care le expune unui risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer. Am constatat că epuizarea amiloid-beta 42 (versiunea funcțională a amiloid-beta) este mai dăunătoare decât numărul de plăci (aglomerările insolubile de amiloid beta)”, explică echipa în articolul citat de The Conversation, International.

Aceste constatări ar putea afecta dezvoltarea de medicamente și studiile clinice ale bolii.

 

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri