AcasăACTUALPeste 11.000 de porci au fost ucişi după confirmarea unui focar de...

Peste 11.000 de porci au fost ucişi după confirmarea unui focar de pestă porcină africană, la o fermă din Olt

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Peste 11.000 de porci au fost sacrificaţi de inspectorii DSVSA Olt după confirmarea unui focar de pestă porcină africană în localitatea Negreni, oraş Scorniceşti.

Potrivit unui comunicat remis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 25.04.2024 de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Prima măsură decisă a fost eliminarea tuturor porcilor din exploataţie.

„În data de 25.04.2024, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, unde aplică măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11425 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare .

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, DSVSA Olt a dispus o zonă de protecție ce cuprinde următoarele localități: Scorniceşti – Negreni, Chiţeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia. Include, de asemenea, Fondul de Vânătoare 11 Potcoava și Fondul de Vânătoare 8 Scorniceşti .

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

Scornicești- Șuica, Mogoșești, Rusciori, Constantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești

Potcoava-Potcoava-Fălcoeni,Trufinești

Optași-Măgura

Sîrbii Măgura – Vitănești

Colonești-Guești,Mărunței,Bătăreni,Năvîrgeni

Tătulești

Include Fondul de vânătoare 10 Optaşi, Fondul de vânătoare 7 Priseaca, Fondul de vânătoare 12 Bălteni și Fondul de vânătoare 9 Tătuleşti .

Include, de asemenea, si două exploatații comerciale de suine din localitatea Constantinești.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, arată DSVSA Olt.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia .

„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA) . Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii”, transmit inspectorii sanitar-veterinari.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri