Peste 2.100 de români au fost condamnați pentru act sexual cu un minor, 366 pentru coruperea lor sexuală, 52 pentru racolare în scopuri sexuale, 924 pentru pornografie infantilă, iar 34 pentru incest, arată datele oficiale înscrise în Registrul agresorilor sexuali.
România, „grădina Maicii Domnului”, este, din păcate, și raiul agresorilor sexuali, după cum arată datele și informațiile, publice sau nepublice, vehiculate în ultimii zece ani la nivel național și european. Mai nou, România a înființat un Registru al infractorilor sexuali, care ar putea face mai multă lumină asupra acestui fenomen și asupra deficiențelor din sistemul nostru judiciar.
CITEŞTE ŞI: GORJ: Sindicaliștii cer majorarea salariilor angajaților CEO. Cum justifică solicitarea făcută
„Zilnic, conform datelor MAI, au loc în medie cinci cazuri de viol în România. La fiecare patru zile un minor e abuzat sexual, fetiță sau băiețel. 16% dintre adulții tineri (16-24 de ani) au fost abuzați sexual ca minori. 2.400 de copii sunt abuzați sexual în fiecare an. Anual avem peste 700 de cazuri de nașteri la fetițe cu vârsta între 10 și 14 ani, nașteri corelate adesea cu un istoric de abuz sexual. (…)
Rata de recidivă generală, de 70%, e cu atât mai alarmantă în cazul infracțiunilor de natură sexuală (…) Și nu doar deținuți, persoane în poziții de autoritate – preoți, profesori, polițiști – își calcă pe jurământul profesional și transformă femei și copii în victime.
Asta pe fundalul unui climat social în care 55% dintre români consideră că, în unele cazuri, agresiunile sexuale pot fi justificate, 20% considerând că nu trebuie incriminat deloc. În timp ce în proporție covârșitoare victimele au gânduri sinucigașe”, se arată în expunerea de motive a legii adoptate în 2019 prin care a fost înființat „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.
Dar își ating astfel autoritățile scopul propus prin crearea acestui instrument legal? Obțin rezultatele dorite în ceea ce privește stoparea sau măcar limitarea acestui flagel social?
Articolul complet, în PressHUB