România şi-a propus să finalizeze în cadrul preşedinţiei Consiliului UE 4 dosare privind agricultura, dar a închis 11 dosare, din care 4 pe agricultură şi 7 pe pescuit, a anunţat marţi ministrul Petre Daea, care a făcut bilanţul celor doi ani și 6 luni; la minister există un seif special pentru documente.
„Seiful cuprinde informaţii, date, activităţi din minister”, a precizat ministrul, care spune că, pe lângă dosarele finalizate, în perioada mandatului României au avut loc 5 consilii AgriFish, 3 întâlniri cu comisarii europeni, 4 conferinţe internaţionale, 10 evenimente interne, 9 conferinţe tematice şi un consiliu informal, la care au participat 542 de delegaţi.
Dosarele închise au privit regulamentul de reformă a Politicii Agrare Comune, măsuri tehnice privind pescuitul dar şi practicile comerciale neloiale.
În materie de irigaţii „am înviat morţii”, a declarat maţi ministrul Agriculturii Petre Daea, la conferinţa de presă de marţi, când a prezentat bilanţul a doi ani şi şase luni de activitate.
Extinderea sistemului de irigaţii, cu 14 amenajări repuse în funcţie şi 1,4 milioane de hectare de teren agricol pregătite pentru a fi udate, se numără printre realizările evidenţiate de ministru. Anul viitor alte 350.000 de hectare vor fi irigate din Canalul Siret – Bărăgan, a adăugat Daea.
În perioada 1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2019 ministerul a atras 8,55 miliarde de euro. În prima jumătate a acestui an sumele banii europeni încasaţi însumează 2,3 miliarde de euro, dintr-un plan de 3 miliarde de euro.
Suprafeţele protejate de sistemele antigrindină au crescut de la 500.000 de hectare în 2017 la 1,8 milioane de hectare în 2019. Investiţiile în acest an s-au ridicat la 7,3 milioane de euro, a precizat ministrul, care spune că fără respectivele sisteme, în condiţiile meteo ale acestui an „ar fi fost prăpăd”.
Fermierii au primit prin programul de sprijin al culturii tomatelor 82,77 milioane de euro, în perioada 2017 – ciclul I din 2019.
Alte măsuri amintite de ministru sunt programele de sprijin pentru tinerii fermieri şi cel de revitalizare a liceelor agricole.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aşteaptă mai mulţi bani la rectificarea bugetară din vară, în condiţiile în care proiecte de investiţii aflate în stadii avansate de lucru, a declarat ministrul de resort Petre Daea.
„Reglajele sunt fireşti, aşteptăm mai mulţi bani pentru investiţii. Avem lucrări avansate, unele cu un an de zile înainte de plan şi trebuie să aduc bani”, a spus ministrul la conferinţa de presă de marţi.
Ministrul dispune, conform bugetului aprobat în primăvară, de un buget de 22,8 miliarde lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei. Pentru investiţii este alocat un procent de 38,91% din suma totală, iar 51,9% pentru spijinirea producătorilor agricoli.