Primăria Craiova a luat decizia ca după 70 de ani de existență Corul Academic al Filarmonicii Oltenia să fie desființat pe motiv că „este de notorietate faptul că activitatea acestei structuri este una conexă și complementară, nu de sine stătătoare, care să aducă beneficii în spectacolele organizate, ceea ce nu justifică, din punct de vedere al eficienței, eficacității, economicității, oportunitatea menținerii sale”. Replica îi aparține unui consilier local pus să scoată castanele din foc. Cutremur de austeritate este și într-o altă instituție de cultură, respectiv Ansamblul Maria Tănase. Începând cu data de 31.12.2023, acesta va fi înghițit împreună cu casa Traian Demetrescu de către Teatrul Colibri, lucru ce o să ducă la numeroase concedieri, mai precis, dansatorii ansamblului vor fi concediați. În urma acestei decizii, Niculina Stoican a demisionat din funcția de manager, notează gds.ro.
Cele două decizii au declanșat un adevărat cutremur în lumea culturală din Craiova, revoltă în rândul melomanilor și chiar în rândul craiovenilor de rând. Dar să începem cu începutul. Primăria Craiova a început o reorganizare a unităților pe care le are în subordine în sensul punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 296/2023 care reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României pe termen lung. Și unde s-a gândit primăria să ia măsuri de austeritate? La capitolul cultură, în cazul Filarmonicii suprimă Compartimentul cor.
La Ansamblul Folcloric Maria Tănase dispar peste 20 dintre angajați, plus că ansamblul va fi comasat cu Casa Traian Demetrescu și teatrul Colibri. „Explozia” s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute, când proiectele hotărârilor de Consiliu Local au fost afișate pe site-ul primăriei și au fost discutate în comisii.
continuarea, în gds.ro