AcasăACTUALRăzboiul din Ucraina | Kievul rezistă după o noapte de bombardamente, ce...

Războiul din Ucraina | Kievul rezistă după o noapte de bombardamente, ce se întâmplă pe celelalte fronturi

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Trupele ruse au bombardat Kievul cu rachete, noaptea trecută, și se pregătesc de o încercuire pe la vest și pe la est. Ucrainenii pretind că au atacat și distrus în sud o coloană uriașă, care încerca să încercuiască Nikolaiev, ultimul de rezistență spre Odesa.

Bombardamentul Kievului, anunțat de Ministerul rus al Apărării în după amiaza de 1 martie, a constat până acum în cinci tiruri de rachete asupra zonelor rezidențiale ale orașului, inclusiv cel prin care a fost lovit turnul de televiziune din Centru.

Potrivit Institute for the Study of War (ISW – un think tank american specializat), încetinirea ofensivei asupra Kievului, care reprezintă principalul efort operațional al Armatei Ruse, a fost cauzată de nevoia de aprovizionare și întărire a efectivelor, după primele zile de război, în care acestea nu au reușit să cucerească orașul, așa cum probabil au sperat. ISW estimenază că sensul coloanei uriașe fotografiată din satelit la nord de Kiev este acela de a asigura învăluirea orașului pe la vest și sud și de a sprijini principala direcție în atacul final asupra orașului, care se va da probabil tot dinspre nord. Nu este clar când, dar încercuirea s-ar putea realiza în următoarele 24-48 de ore. În acest sens, forțele ruse au deplasat deja o parte din forțele care au atacat fără succes Cernihiv, iar o coloană de blindate se deplasează de la Sumy, ambele urmând să închidă anveloparea capitalei ucrainene dinspre est.

Celelalte trei direcții de atac (Harkov, Mariopol și Nikolaiev-Odesa) sunt active, dar nu beneficiază de resurse comparabile cu cele concentrate la Kiev.

Harkov. Armata rusă nu a mai avut tentative de intrare în oraș, dar a continuat să îl bombardeze. cauzând o creștere dramatică a pagubelor aduse infrastructurii și victimelor civile. Aceste bombardamente, aparent fără sens, sugerează totuși că un atac la sol va fi reluar în următoarele 24-48 de ore.

Frontul de sud. Rușii pretind că acum au încercuit Mariopol. Deși un atac direct asupra orașului putea fi executat încă de ieri, au preferat să-l bombardeze și să-i lase pe locuitori fără surse de energie, în întuneric și frig. Totuși, în ultimele 24 de ore, frontul s-a mișcat aproape numai în această zonă.

La Zaprozhya avansarea a fot oprită, iar spre vest, iar rușii au făcut eforturi de a captura Kerson (pe care ambele părți susțin că îl controlează) și de a-și securiza drumul spre Nikolaiev și Odesa. Ucrainenii pretind că au atacat cu elicoptere și au distrus un convoi militar uriaș (800 de vehicule) care, cel mai probabil încerca să ocolească Nikolaiev pe la nord și să-l încercuiască. Această informație nu a putut fi confirmată deocamdată din surse independente.

sursa: biziday

CITEŞTE ŞI: Explozii în apropierea turnului TV și de telecomunicații din Kiev. Televiziunile nu mai pot emite

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri