Monumentul Securității din Piteşti a fost onorat, luni, într-o ceremonie militar-religioasă organizată cu prilejul Zilei Veteranilor, în Cimitirul Militar „Sfântul Gheorghe” , o nouă sfidare pentru vicimele fostului regim.
- Mai mult, tot ca o sfidare, ceremonia a avut loc chiar în ziua în care s-au împlinit 29 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, o victimă a Securităţii şi a opresiunii fostului regim comunist.
Reamintim că monumentul a fost ridicat în memoria foştilor lucrători de informaţii, chiar în Cimitirul Militar „Sfântul Gheorghe” din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.
-articolul continuă după recomandare-
Emisiunea „Reporter 24” din 11 noiembrie | Invitat – Ion Doldurea, primar Caracal
Col.(r) Dumitru Șovar, care conduce ACMRR-SRI Argeş, s-a dezis cu vehemenţă de propriul demers, în speranţa evitării unei noi dezbateri, şi acuză că totul este doar un „subiect de presă”. Totodată, spune că nu este vorba de un monument ci despre „o cruce” dedicată celor care au lucrat în SRI, după anul 1990.
În schimb, surse din interiorul ACMRR-SRI Argeş afirmă că aproximativ 95% dintre membrii acestei asociaţii sunt foşti lucrători ai Securităţii regimului comunist, ofiţeri activi în anii ’70 şi ’80, care au cotizat pentru ridicarea monumentului de la Piteşti.
- În urmă cu un an, fostul ofiţer de Securitate a cerut să nu se mai scrie despre monumentul din Piteşti.
„Eu vă spun că n-are rost să mai faceți, după un an de zile, asemenea articol pentru că nu este, au mințit. Dacă vreți, aveți vreodată timp, să veniţi să vă arăt documentele, să vă arăt hârtiile, ce au scris sau citiți, căutați, au inserat în mod fals, cum să vă spun, ca să iasă un articol de așa, de presă, ştiți!?
Așa au inserat în mod fals. Eu puteam să dau în judecată, dar n-are sens dacă oamenii atâta știu, ca să facă asemenea subiecte de presă? Oamenilor le iese”, a declarat el.
Anchetele poliției politice, ilustrate pe monument
Monumentul din Cimitirul Militar Piteşti a fost realizat de meşterul popular Ion Rodoş şi are forma unei cruci de lemn sculptate. Unele dintre detaliile amplasate de o parte şi alta a monumentului duc cu gândul direct către o anchetă a securităţii.
Astfel, în partea stângă este personificat un bărbat cu ochelari şi cravată, aşezat la o masă, care are şi o lampă electrică, în timp ce de partea cealaltă stă o persoană mult mai scundă. Bărbatul cu cravată şi ochelari are in mâna stângă un instrument de scris, iar cu dreapta îi indică celeilalte persoane spre o foaie de hârtie.
Pe partea dreaptă, este personificată o figură feminină în faţa unui calculator, notându-şi ceva.
Surse din cadrul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI) au declarat că inclusiv cei care au cotizat pentru ridicarea monumentului sunt foşti securişti, persoane încadrate în cadrul Securităţii Statului în decenii şapte şi opt ale secolului trecut.
Semnal de alarmă: „Asistăm de ceva vreme la reabilitarea explicită a Securității și, împreună cu ea, a dictaturii comuniste”
Experţii CNSAS trag un semnal de alarmă şi transmit că „asistăm de ceva vreme la reabilitarea explicită a Securității și, împreună cu ea, a dictaturii comuniste”. Membră în Colegiul CNSAS, Germina Nagâț şi-a exprimat îngrijorarea față de reabilitarea tacită a Securității și a dictaturii comuniste în România, reflectată inclusiv în ridicarea și tolerarea unui memorial controversat la Pitești, simbol al acestei tendințe.
„Pot să vă spun că, personal, nu mă surprinde nimic. Nici c-a fost ridicat într-un spațiu public, după trei decenii de la Revoluție, nici că, la un an de la primele proteste publice – și ele n-au fost puține! – e încă acolo.
Asistăm de ceva vreme la reabilitarea explicită a Securității și, împreună cu ea, a dictaturii comuniste. Unii o fac din ignoranță fiindcă, la urma urmei, timpul a trecut, victimele și martorii direcți s-au împuținat, făptașii s-au convertit la democrație și mai ales la capitalismul cu capital de stat… Cum ar veni, să lăsăm trecutul, dacă în prezent ne merge bine. Unii au devenit parteneri de afaceri cu securiștii și s-au îmbogățit, prin urmare e preferabil să pupăm toți «piața Endependenți».
Anul trecut, când monumentul a fost dezvelit, cu toată pompa și cu tot alaiul reglementar de «slujitori ai Domnului», adunați la pomenirea unora care toată viața au combătut «misticismul» credincioșilor pe care i-au urmărit informativ, am auzit aceleași argumente pe care juriștii de la CNSAS cred că le știu pe de rost.
Sunt peste 15 ani de când se aud aceleași fraze în instanță, când se dezbat acțiunile inițiate de Consiliu împotriva lucrătorilor Securității.
În esență, toți securiștii spun același lucru: suntem niște adevărați profesioniști, ofițeri de «intelligence», n-am făcut decât să ne apărăm țara, nu dictatura lui Ceaușescu, oricine ar fi procedat la fel, folosind aceleași metode, indiferent de regimul politic etc.
Sigur că ei au dreptul și libertatea – pe care au interzis-o altora! – să susțină ce doresc în apărarea lor, la tribunal. Problema apare atunci când susținerile astea sunt răspândite în comunitate, sunt tolerate din ignoranță ori din neglijență, sau, mai rău, sunt asumate oficial de instituții ale statului român”, a declarat Germina Nagâț.