AcasăRECOMANDATEReporter 24 intră în reţeaua SCIENCE+, alături de organizaţii media din şase...

Reporter 24 intră în reţeaua SCIENCE+, alături de organizaţii media din şase ţări din Europa Centrală şi de Est

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Reporter 24 a devenit partener Free Press for Eastern Europe, în cadrul proiectului SCIENCE+, care urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalism științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Experții independenți în mass-media și știință din Europa Centrală și de Est își unesc eforturile pentru a crește calitatea jurnalismului medical printr-o nouă platformă SCIENCE+, dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited.

Cu SCIENCE+, se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalism științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Experți, editori științifici, freelanceri și instituții independente vor forma o coaliție pentru a asigura o raportare responsabilă și de încredere privind sănătatea publică și alte subiecte medicale.

Training

Mass-media independentă se află într-o poziție bună de a oferi informații de încredere. Cu toate acestea, rareori există suficiente resurse pentru a angaja permanent jurnalişti şi editori cu o specializare ştiinţifică. Prin SCIENCE+, capacitatea organizaţiilor media de a acoperi domeniul științei și de a o face într-o manieră atractivă și antrenantă pentru public va crește.

Conținut prietenos cu publicul

Proiectul va sprijini producerea și promovarea conținutului media mai prietenos cu publicul pe teme medicale relevante.

O atenție deosebită este acordată strategiilor de creare și distribuire a conținutului bazate pe încredere, cum ar fi adaptarea conținutului pentru a se potrivi în formatele de social media. Un alt aspect îl reprezintă colaborările transfrontaliere.

„Bolile și consecințele lor nu respectă granițele, aşa că nici jurnalismul științific n-ar trebui să o facă. Credem că aceste colaborări pot face jurnalismul științific mai accesibil pentru redacțiile locale și să aibă un impact mai mare în regiune”, spune Natalia Marshalkovich, coordonator regional al rețelei SCIENCE+.

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la date medicale de încredere

Lipsa acoperirii de calitate a subiectelor medicale are ca rezultat o conștientizare catastrofală a publicului cu privire la riscurile pentru sănătate în Europa Centrală și de Est și nu numai.

Odată cu intrarea pandemiei de Covid-19 în al treilea an, mulți europeni aleg să nu aibă încredere în vaccinuri și să își bazeze alegerile de sănătate pe teorii ale conspirației sau pe afirmații nedovedite.

„SCIENCE+ arată dincolo de o singură pandemie. Dorim ca oamenii să aibă un acces mai bun la rapoarte medicale în care pot avea încredere și să le găsească utile. Acest lucru nu se va întâmpla dacă organizaţiile media nu au experiență în tratarea subiectului, nu sunt în contact permanent cu cele mai recente,  nu se luptă să identifice nevoile publicului și nu înțeleg de unde vine neîncrederea publicului în știință. Creat de jurnaliști și pentru jurnaliști, SCIENCE+ umple aceste lacune. Este conceput ca o soluție practică, pe termen lung, pentru a spori încrederea publicului în datele medicale”, explică Maksym Eristavi, coordonator de monitorizare și analiză în cadrul proiectului SCIENCE+.

Efort regional

O echipă transfrontalieră SCIENCE+ va lega organizaţiile media de încredere cu o comunitate profesională de experți medicali și editori științifici, precum și cu specialiști în audiență.

Prin această cooperare transsectorială, vom putea identifica tendințele și reacția publicului la problemele medicale care apar în știrile din țările din Europa Centrală și de Est și reacția acestora la sursele și poveștile neverificate despre sănătate. SCIENCE+ își va asista membrii atât în ​​verificarea, cât și în editarea propriilor povești legate de medicină.

Etapa pilot a proiectului din care Reporter 24 face parte se va desfășura în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022.

Free Press for Eastern Europe este o organizaţie non-profit, activă din 2016, cu sediul în Praga, Republica Cehă, care are parteneriate cu organizaţii media de pe întreg continentul european.

 

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
Alegeri 2024spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri