AcasăACTUALRomânia nu ştie unde sunt 13.000 de refugiaţi ucraineni ajunşi în ţara...

România nu ştie unde sunt 13.000 de refugiaţi ucraineni ajunşi în ţara noastră (VIDEO)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

13 de mii de refugiaţi ucraineni intraţi în România de la debutul conflictului, în 24 februarie 2022, nu au fost înregistraţi, iar statul român nu ştie nimic despre ei.

Silvia Tăbuşcă, consultant internațional în combaterea traficului de ființe umane și a criminalității organizate, arată că în foarte multe cazuri, refugiaţii care au ajuns în România nu au acces la hrană.

CITEŞTE ŞI: Un procuror a reținut și a cerut arest preventiv 30 de zile pentru un bărbat care ar fi furat patru conserve. Prejudiciu de 39 de lei

Totul pleacă de la modul în care aceştia sunt înregistraţi, la trecerea graniţei din Ucraina, de multe ori ajungând să fie trataţi inuman.

„Noi am identificat refugiaţi care nu au mâncat zile întregi. Vorbim aici de mame cu copii. Este compelt inadmisibil ca un refugiat care primeşte bani din plan internaţional – iar România a primit foarte mulţi bani pe ambele sisteme de sprijin atât sistemul ONU, cât şi sistemul european – sunt situaţii destul de multe în care refugiaţii nu au acces la hrană. Este principala lor problemă în acest moment, acoperirea nevoilor de hrană și este complet inuman.

Datele publicate de ONU, de UNHCR, în a doua parte a lunii septembrie, arătau faptul că pe teritoriul României avem 13 mii de ucraineni care nu sunt înregistrați. Dacă ne uităm la celelate țări de graniță cu Ucraina, membre ale Uniunii Europene, observăm că majoritatea cu declaje foarte mici, de sute de persoane, este înregistrată. În România, pe teritoriul României, au intrat 80.000 de ucraineni, iar înregistrați sunt 67.000. Practic, vorbim de un număr de 13.000 de ucraineni care nu sunt înregistrați pentru protecție temporară. Pentru mine este un mare semn de întrebare. Unde sunt acești oameni și de ce nu s-au înregistrat?”, a arătat Silvia Tăbuşcă.

Ea a mai arătat că mulţi dintre refugiaţii ucraineni veniţi în România, în special femei şi copii, ajung victime ale traficului de persoane. Necunoscându-şi drepturile, sunt forţaţi fie să muncească, fie să presteze favoruri sexuale, în schimbul cazării şi mesei.

Lect.univ.dr. Silvia Tăbuşcă este consultant internațional în combaterea traficului de ființe umane și a criminalității organizate, activând la Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică. CV-ul complet, aici.

Articol publicat în cadrul Proiectului SCIENCE +, susţinut de Free Press for Eastern Europe.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

- Publicitate-spot_img

Ziaristi.ro

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri