AcasăACTUALŞcoală din Vâlcea amendată de CNCD, după ce a constiuit clase pe...

Şcoală din Vâlcea amendată de CNCD, după ce a constiuit clase pe crtierii etnice

spot_img
spot_img
- Advertisement -

O şcoală din judeţul Vâlcea a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregare, după ce a constituit clase separate de elevi pe criterii de etnie şi domiciliu.

Amenda aplicată Şcolii Gimnaziale „Luca Solomon” din comuna Vaideeni se ridică la 2.000 lei.

„Fapta Școlii Gimnaziale Luca Solomon din comuna Vaideeni, județul Vâlcea de a constitui clase separate de elevi pe criteriile etnie și domiciliu reprezintă discriminare indirectă conform art. 2 alin.3, art. 2 alin 4 coroborat cu art. 11 alin 1 din Ordonanță.

Colegiul director a decis aplicarea amenzii contravenționale în cuantum de 2000 lei, recomandarea de respectare a Ordinului nr. 6134 /2016 Cadru privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și acordarea unui termen de monitorizare de 6 luni pentru remedierea situației de discriminare. Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8),iar sancțiunea a fost stabilită cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă”, se arată într-un comunicat remis de CNCD.

Caz similar

Asociația Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO) a transmis către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, o plângere, prin care reclamă o posibilă faptă de segregare școlară, pe criteriul etnic, din cadrul Școlii Gimnaziale Păltinoasa, județul Suceava.

Plângerea are ca reclamați școala în cauză și Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Școala Păltinoasa are 3 structuri școlare, printre care și o structură cu clase primare ce deservește cătunul Țîmpoceni, cu populație majoritară de etnie romă, cu situație economică dificilă și izolat din punct de vedere al transportului inclusiv de Satul Capul Codrului, de care aparține teritorial.

Această structură școlară a fost mutată în anul școlar 2021 – 2022 în cadrul Structurii Capul Codrului (școala centrală), ca urmare a dezafectării și ulterior a demolării clădirii ce deservea școala (risc ridicat de siguranță și sănătate publică), cei 44 de elevi de etnie romă fiind mutați în sala de sport a școlii, clădire separată de incinta șolii unde învață elevii majoritari, care nu este încălzită corespunzător iarna și fără acces direct la grupurile sanitare.

Cei 44 de elevi (de la pregătitoare până la cls a IV – a) sunt organizați într-o singură clasă cu predare simultană.

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri