Pregătirile pentru alegeri au atins un nou nivel într-o comună din judeţul Vrancea. La Dumitreşti, la secţia de vot nr.157, se demontează geamurile dintr-o sală, pentru a fi remontate în viitoarea secție de vot.
Clădirea, în care a funcţionat cândva o şcoală, se află într-o avansată stare de degradare. În imagini se observă holurile care arată ca după bombardament, pereţii scorojiţi din încăperi. Într-una dintre fostele clase, doi muncitori, lucrează cu grijă pentru a demnonta geamurile. Aceştia spun că vor muta ferestrele în camera unde va fi amenajată secţia de vot 157.
Imaginile au fost făcute publice de jurnalistul Sebastian Oancea. „Ce sa facem asta e”, spune unul dintre muncitori.
Cum şi unde se amenajează secţiile de vot
Potrivit legii, localul secţiei de votare se amenajează astfel încât să asigure condiţii corespunzătoare pentru exercitarea dreptului de vot şi respectarea caracterului oficial şi solemn al procesului electoral. Amenajarea localurilor secţiilor de votare se face în imobile aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi în cele aflate în folosinţa sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.
La stabilirea localurilor secţiilor de votare sunt avute în vedere îndeosebi spaţiile aflate la
parterul clădirilor, amplasate în locuri publice accesibile, a căror configuraţie permite o cât mai bună organizare şi desfăşurare a operaţiunilor electorale, precum şi afluirea şi defluirea
corespunzătoare a alegătorilor.
Actualmente, ca urmare a deficitului de spaţii necesare, nu este interzisă organizarea
unor secţii de votare în imobile aparţinând unor persoane fizice sau juridice private. Cu toate acestea se recomandă ca acestea să fie utilizate numai dacă nu există suficiente spaţii aparţinând domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale statului, după încheierea unor documente corespunzătoare, în condiţiile legii, prin care să fie stipulate cerinţele procesului electoral. Spaţiile identificate vor fi utilizate şi în cazul organizării şi desfăşurării unor alegeri parţiale.
Condiţii necesare
În imobilele în care se amenajează spaţii destinate desfăşurării votării trebuie să existe
mijloace de comunicaţii, energie electrică, grup sanitar. Grupurile sanitare trebuie igienizate şi aerisite. Echipamentele şi instalaţiile trebuie să se afle în stare de funcţionare.
Încăperile trebuie să fie uscate, să aibă lumină suficientă, să fie bine ventilate şi
menţinute în stare de curăţenie, urmând ca în funcţie de condiţiile atmosferice să se asigure confortul termic necesar.
Pentru utilizarea la maximum a luminii naturale, suprafaţa transparentă a ferestrelor şi
corpurilor de iluminat va fi curăţată corespunzător, evitându-se totodată obturarea ferestrelor şi luminatoarelor.
Pentru asigurarea iluminatului interior artificial se recomandă dotarea secţiilor de votare
cu surse suplimentare de energie – generatoare de curent, lanterne, felinare etc.
Accesul în localul secţiilor de votare
Accesul în localul secţiei de votare se realizează prin coridoare, holuri, culoare,
vestibuluri şi alte asemenea locuri de trecere, în funcţie de specificul şi arhitectura construcţiei. Căile de accea trebuie delimitate şi marcate corespunzător şi să nu fie blocate de mobilă sau alte materiale, astfel încât persoanele să se poată deplasa uşor.
Pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenţionează să îşi exercite
dreptul de vot, la secţia de votare trebuie amenajate rampe speciale de acces.
Localurile secţiilor de votare trebuie să dispună de o suprafaţă utilă suficientă pentru:
- asigurarea unor zone de staţionare pentru persoanele autorizate în condiţiile legii să
participe ori să asiste la operaţiunile electorale desfăşurate în secţia de votare, astfel încât acestea să nu îngreuneze sau să împiedice desfăşurarea normală a operaţiunilor electorale; - amplasarea cabinelor şi urnelor de vot, a pieselor de mobilier necesare desfăşurării
activităţii membrilor biroului electoral al secţiei de votare (masă, scaune, dulap etc.); - asigurarea controlului accesului alegătorilor în sala de vot, în serii corespunzătoare
numărului cabinelor; - depozitarea în condiţii de siguranţă a buletinelor de vot, a tipizatelor şi formularisticii
electorale, precum şi a altor materiale necesare procesului electoral.