AcasăRECOMANDATE„Și veteranii vor să facă sex”: cum să revii la viața intimă...

„Și veteranii vor să facă sex”: cum să revii la viața intimă după rănire

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Sunt întregi oare organele genitale? – este adesea prima întrebare pe care o pun răniții la spital. Unii încearcă deja să întrețină relații sexuale în spital, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp pentru recuperare, iar acest lucru poate fi legat nu numai de leziuni fizice, ci și de starea mentală.

Există oare sex după o accidentare? În Ucraina, acest subiect este puțin studiat și constituie un tabu.

Publicaţia ucraineană „Hromadske”, împreună cu veteranii și cercetătorii, încearcă să dea puțin la o parte cortina de pe acest subiect.

de Diana Buțko

„Toată lumea face sex”

Cu Rodion Tristan în vârstă de 32 de ani ne-am întâlnit în Veteran Hub-ul din Kiev. Veteranul are ochiul drept legat. Până a ajuns la biroul organizației, de două ori necunoscuți de pe stradă i-au amintit veteranului despre rănire. Copiii strigau: „Chiorul!”, tinerii: „Salutări, piraților din Marea Caraibelor!”. Acest fel de atitudine din partea oamenilor i-a îngreunat reabilitarea.

„Totuși, cel mai dificil lucru (poate suna puțin infantil) nu este o problemă din interiorul meu. Cel mai important este să lucrezi la încrederea în tine și să te accepți, dar este destul de dificil să faci asta când ești arătat cu degetul și ești considerat o persoană de rang inferior. Am găsit armonia și echilibrul în mine, dar problema principală se află la percepția societății”, spune Rodion.

Tristan a mers pe front cu Corpul Voluntar Ucrainean în 2015. A fost rănit în timpul luptei la mina Butovka. A pierdut un ochi, iar pe față i-au rămas cicatrici. La începutul invaziei la scară largă, Rodion a mers din nou să lupte. De această dată, în cadrul Brigăzii 72. Curând a fost trimis la o comisie medicală militară și a fost considerat inapt pentru serviciu. Acum lucrează ca avocat și recent a devenit participant la cercetarea Veteran Hub cu privire la dificultățile cu care se confruntă veteranii atunci când încearcă să revină la viața sexuală după rănire.

„Subiectul sexualității este în general considerat tabu în țara noastră. Adică, nu se vorbește despre el, totul este considerat ca o chestiune de „râsete și zâmbete”, îți acoperi gura și îți întorci privirea. A doua perspectivă este că avem o categorie de oameni care și-au dedicat sănătatea apărării Ucrainei și ei se confruntă cu o serie întreagă de probleme”, spune Rodion. 

Chiar și el a trebuit să-și redescopere propria sexualitate.

„Când fața ta este mutilată și partea dreaptă este practic asamblată din bucăți și plină de cicatrici, este dificil să crezi că încă mai ești atrăgător. Dar atunci când încetezi să-ți faci griji excesive, situația se îmbunătățește semnificativ. Pentru mine, redescoperirea propriei mele sexualități a fost pentru că am rămas cu partea stângă a feței destul de atrăgătoare și cu carismă.”

Veteranul spune că problemele sale au fost mai degrabă psihologice și necesitau lucrul cu încrederii în sine. Însă pentru militarii care au pierdut membre, întoarcerea la viața sexuală poate fi mai dificilă.

Aceasta este o componentă normală a relațiilor sănătoase”, spune Rodion despre importanța sexului. „Toată lumea face sex. Veteranilor de război care și-au sacrificat o parte din sănătate pentru Ucraina le pasă și de viața sexuală. În același timp, pot apărea diverse obstacole atât de natură psihologică, cât și fiziologică. Uneori poate fi neclar cum să te adaptezi într-o nouă stare.”

În Ucraina, informațiile despre viața sexuală după rănire sunt puține, iar cercetările și înțelegerea în această sferă sunt chiar mai limitate. În cadrul Veteran Hub – o rețea de susținere pentru militari și familiile lor, a fost lansată o platformă dedicată vieții sexuale a militarilor după rănire, Resex, aceasta efectuând propriul său studiu.

„Imediat ce m-am trezit din operație mi-am verificat organele genitale”

Cât de des apar probleme cu viața sexuală la militari după accidente este probabil o întrebare retorică, deoarece nimeni în Ucraina nu ține evidența statisticilor medicale în acest sens. Studiul Veteran HUB, chiar dacă nu o face într-un mod reprezentativ, ne permite să înțelegem problemele de care se lovesc soldații după rănire. Cercetătorii au înregistrat și analizat 37 de interviuri cu soldați răniți, veterani, veterane și partenerii lor.

„Da, nu putem vorbi despre prevalența acestor fenomene, dar putem face generalizări precise și observa tendințele, formulând ipoteze și observând anumite fenomene”, explică Olga Focaf, cercetătoarea principală a proiectului.

Una dintre aceste concluzii este importanța vieții sexuale pentru bunăstarea și reabilitarea militarilor după rănire.

„Când m-am trezit după operație, mi-am verificat imediat organele genitale: sunt intacte – uff! M-am întors să lupt și mi-am cumpărat o tunică antieruptivă să-mi acopăr zona genitală. Dacă aș rămâne fără picioare, aș putea trăi cu asta, dar organul genital să fie intact. Aș vrea să fie și picioarele, și organul genital intacte. La prietenul meu, un fragment de schijă i-a lovit testiculul… Doamne, doar sună dureros. El a reușit să facă un copil și are o viață sexuală activă, dar doar faptul în sine. Dar unii nu au norocul ăsta. Asta e tot”, a povestit unul dintre militarii care a participat la studiul anonim al Veteran Hub.

După ce suferă o traumă, militarii învață să trăiască într-un nou corp și pot reevalua modul în care îl percep.

„Atunci când o persoană suferă o durere constantă, aceasta îi afectează cu siguranță modul în care se simte, intensitatea dorinței, capacitatea fizică de a face sex în mod obișnuit, iar dacă acest lucru devine deja imposibil și persoana nu știe încă cum funcționează acest aspect, atunci acest lucru afectează scăderea atracției sexuale, inhibarea, etc. Când ceva ne doare – să spunem, un dinte – cu siguranță nu ne simțim fericiți, nu dorim lucrurile obișnuite, vrem doar să se termine durerea. Există astfel de traume legate de durerea cronică. Trebuie să învățăm să trăim cu asta, trebuie să urmăm terapie psihologică”, explică Tatiana Rudenko, psihologul metodei CPT și fondatoarea organizației „Alegerea Liberă”.

Dacă un militar percepe rănirea sa ca ceva ce face imposibilă pentru totdeauna o viață fericită, atunci va fi mai dificil pentru el să revină la relații.

„Atunci persoana simte și, în consecință, face sau nu face ceva pentru a-și îmbunătăți viața: nu încearcă să ducă o viață activă, respinge oamenii dragi din jurul său, deoarece crede că este ceva în neregulă cu el. Prin urmare, posibilitatea de a construi relații, inclusiv o viață intimă, se reduce” spune Rudenko.

Prezența tulburărilor, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările posttraumatice, are, de asemenea, un impact asupra veteranului. Cu toate acestea, cercetarea Veteran Hub nu oferă un răspuns unic la întrebarea despre cât de des trauma afectează încrederea în sine. Unii dintre militari se considerau, într-adevăr, mai puțin sexy. Rodion Tristan și-a redescoperit sexualitatea și încrederea în sine l-a ajutat să se simtă din nou atractiv.

„Probabil că sexualitatea mea nu se bazează doar pe cum arată în întregime fața mea. Și acest lucru m-a împins să-mi reconfigurez viața sexuală destul de repede. În cazul meu, ar fi trebuit să am mai multe probleme de natură psihologică, deoarece aspectul fizic – faptul că am un ochi lipsă și am o deficiență de vedere – nu sunt atât de critice pentru relațiile sexuale. În plus, faptul că port o bandă pe ochi adaugă un aer de mister și ascunde cicatricile”, spune veteranul.

E interesant de menționat, că partenerele răniților au declarat în cadrul acestui studiu, că nu au început să-și considere partenerii mai puțin sexy. Doar câteva dintre respondente, în timpul reabilitării îl percepeau pe partener ca pe o persoană vătămată sau ca fiind încă un copil, și nu ca pe un partener sexual.

„Ne-au spus să facem sex, dar nu ne-a spus nimeni cum”

Unii dintre respondenții studiului au avut relații sexuale încă din spital, iar disfuncțiile au apărut ulterior, în timp ce pentru alții revenirea la viața intimă a durat mult timp.

„În trecut, vizionarea pornografiei provoca emoții. Acum – nu. Nu mai există nevoia”, a menționat unul dintre militarii care au raportat scăderea libidoului.

Unii, dimpotrivă, simțeau o nevoie și mai puternică de a face sex.

„Nu s-a diminuat, mai degrabă s-a intensificat libidoul, deoarece organismul simțea o amenințare la adresa vieții. De obicei, acesta activează funcția de perpetuare a speciei. Cu alte cuvinte, în mod a priori, crește. Da, aveam mai multă dorință. Dar asta dacă vorbim despre perioada de după rănire, când eram într-o stare mai mult sau mai puțin conștientă, deoarece când ești mereu sub efectul analgezicelor sau sub anestezie, nu gândești deloc. Ești frustrat. Dar într-o stare mai conștientă, s-a activat”, a povestit participantul la studiu.

Cercetătorii au identificat o perioadă de tranziție în care militarii și partenerii lor redescoperă corpul și relațiile intime. Unii în această perioadă experimentau, alții se îngrijorau din cauza fiecărui detaliu sau nu obțineau imediat plăcere din actul sexual.

„Nu putem spune că rănirea constituie un stigmat sau o povară asupra relațiilor. Am văzut o diversitate de experiențe în rândul diferiților respondenți după ce se întorc la viața sexuală. Chiar și persoanele care au suferit amputări ale membrelor inferioare au spus că asta nu este un obstacol pentru ei. Singura schimbare este disponibilitatea fizică și mobilitatea în poziții,” spune Olga Fokaf

Autorul studiului afirmă că viața sexuală s-a înrăutățit în cuplurile în care unul dintre parteneri a suferit recent o rană și încă nu s-a adaptat la noua situație. Printre motivele menționate de militarii înșiși se numără starea lor psihologică și emoțională, în timp ce partenerii de cuplu menționau reducerea diversității și inițiativei din partea partenerului. Ambele grupuri au vorbit și despre limitările fizice legate de rănire.

„Mă deranja foarte tare acea construcție în mână, acele bandaje, plasturi, cusături – totul era cu sânge. Acea chestie, în primul rând, nu-mi plăcea. În al doilea rând, mă distrăgea în mod constant. În al treilea rând, îmi provoca durere. Eram mai mult concentrat pe rană. Nu voiam să îi arăt rana fetei și încercam să îmi retrag mâna. Și apoi mă deranja mereu atunci când atingea ceva. Era foarte dureros. Mă percepeam pe mine fără acea parte a corpului. Mă percepeam pe mine în regulă. Dar o anumită parte a corpului nu. Mă întorceam la acea parte mai puțin”, – spunea un militar.

Pentru o parte dintre cei chestionați, libidoul a revenit, în timp ce pentru alții nu. Cu toate acestea, majoritatea respondenților au afirmat că viața sexuală s-a îmbunătățit sau cel puțin nu s-a înrăutățit. De asemenea, au descris că după actul sexual au devenit mai atenți și mai sensibili la propriul lor corp.

„Ca atracție reciprocă, o intimitate mai profundă în timpul actului sexual. Și, cred că în acest timp, ne-am obișnuit unul cu celălalt, am învățat mai bine ce îi place fiecăruia. De aceea, cred că calitatea vieții sexuale a crescut. Adică a devenit un proces mai plăcut. Acordăm mai multă atenție orgasmului ei”, și-a împărtășit experiența un veteran.

Rodion Tristan și majoritatea veteranilor, au trebuit să învețe singuri cum să se întoarcă la viața intimă după rănire: în spitale, nimeni nu a discutat cu ei despre acest subiect și nu le-a oferit nicio recomandare.

„Din partea instituțiilor statului există în prezent o inițiativă destul de slabă în ceea ce privește susținerea psihologică, reabilitarea și recreerea militarilor. Iar subiectul sexualității este departe de a fi abordat. Foarte des, militarii noștri rămân singuri cu propriile lor probleme”, spune Rodion.

Unii dintre militari a menționat, de asemenea, că lipsesc discuțiile legate de sex cu medicii.

„Ne-au spus să facem sex, dar nu ne-a spus nimeni cum. Dacă vorbim de partea tehnică, aceasta are o importanță majoră. Din păcate, aceste lucruri se transmit din vorbă în vorbă”, — a spus militarul.

„Cel mai important sfat – să încerci și să nu renunți.

Majoritatea participanților la studiu s-au adaptat la schimbările din viața lor sexuală în șase luni. Respondenții au remarcat că încrederea în relații i-a ajutat să revină la viața sexuală. Pe baza propriei experiențe, Rodion Tristan recomandă răniților să se accepte pe ei înșiși și să lucreze la încrederea în sine. Iar partenerelor lor le sugerează:

„Amintiți-vă de ce ați început o relație cu omul acesta, de ce v-a plăcut, de ce anume v-ați bucurat împreună cu el, și veți înțelege că în fața voastră se află același om. Același om care era cu voi și înainte nu a dispărut nicăieri: a trecut într-o stare puțin diferită. Acceptați-l pur și simplu”.

Veteran Hub a dezvoltat ghiduri pentru militari/veterani, și de asemenea pentru femeile militar/veterane despre cum pot răniții să se întoarcă la viața sexuală. Puteți găsi în ele sfaturi detaliate: de la cum să reînvii o relație de cuplu până la cum să alegeți jucăriile sau pozițiile potrivite pentru sex, în funcție de vătămare.

„Nimic nu se schimba. Dacă organele genitale nu ți-au fost afectate, atunci, în esență, nimic nu se va schimba, totul va fi OK”, a spus unul dintre participanții la studiu.

Materialul a fost creat cu sprijinul Mediaset.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

- Publicitate-spot_img

Ziaristi.ro

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri