AcasăACTUALSute de milioane de lei plătiţi, fără nici o evidenţă, pentru cazarea...

Sute de milioane de lei plătiţi, fără nici o evidenţă, pentru cazarea refugiaţilor ucraineni

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Guvernul a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice şi firme care au cazat cetăţeni ucraineni.

Asta arată datele analizate de Profit.ro. „Până în prezent, în scopul decontării din bugetele lnspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă/lnspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-llfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina a fost alocată suma de 750,07 milioane lei”, se arată într-un document.

Primele plăţi au fost făcute în aprilie anul trecut. Până la final de decembrie Guvernul plătise 591,97 milioane de lei pentru pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea ucrainenilor. Din această sumă, 519,37 milioane lei au ajuns la persoane fizice şi 72,6 milioane lei la firme.

În luna februarie, Guvernul a mai alocat 158 milioane lei pentru cei care cazează ucraineni.

Suma a ajuns, în proporţie de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligaţii fiscale pentru banii încasaţi. Banii încasaţi astfel de persoanele fizice, peste 2.000 de lei pe lună pentru o persoană cazată, nu trebuie declaraţi la ANAF şi nu se datorează pentru ei nicio taxă. Tot conform celor stabilite de Guvern, nu există o evidenţă centralizată a celor care primesc bani, însă primăriile pot face controale.

Guvernul nu explică pentru interesul cui nu vrea să acorde banii direct refugiaţilor şi preferă să îi dea celor care îi cazează. Pentru cazarea a patru persoane din Ucraina într-un apartament, de exemplu, se poate trece de venituri de 8.000 de lei pe lună, bani ce nu se declară şi nu se impozitează, notează Profit.ro. În comparaţie, o chirie ar fi mult mai mică, iar banii ar trebui declaraţi la ANAF şi taxaţi.

Programul 50/20. Cum se încasează banii?

Sistemul este avantajos pentru proprietarii de locuințe. Pe lângă banii pentru cazare, proprietarii de locuințe încasează și banii pentru hrană, pe care teoretic ar trebui să îi dea mai departe oamenilor pe care îi ţin în gazdă.

Cei care au ucraineni în găzduire depun cererile pentru fonduri la primării. Pentru a deconta cheltuielile autorităților locale, prefecturile transmit cifrele către Ministerul de Finanțe, care virează apoi banii în contul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU îi alocă apoi inspectoratelor județene care îi distribuie în fiecare localitate.

Cât plătește Guvernul pentru refugiații ucraineni:

  • Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022
  • Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022

Suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, astfel că găzduirea, de exemplu, a cinci persoane din Ucraina poate aduce un venit de 10.500 de lei pe lună, bani neimpozabili.

În schimb, din închirierea unui apartament de trei camere cu 400 de euro (aproape 2.000 de lei) pe lună, proprietarul nu rămâne cu toți banii – el trebuie să-i declare la ANAF și să plătească impozit și CASS dacă venitul depășește plafonul anual. Chiar dacă nu înregistrează contractul la Fisc, câștigul e mai mic decât venitul potențial pe care l-ar obține prin programul 50/20.

La începutul războiului din Ucraina, românii s-au oferit voluntar pentru a-i primi în casele lor pe refugiați fără să aibă pretenții materiale, însă după ce Guvernul a început să deconteze cheltuielile de cazare, tot mai multe persoane au devenit interesate de programul 50/20.

Primeşte ştirile, pe mail!spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri