Autorităţile au descoperit o serie de nereguli la automatele de cafea din judeţ. Astfel, toate aceste aparate montate în stradă au fost închise, fiind tolerate doar cele din interiorul clădirilor. Totodată, specialiştii oltenii au descoperit că laptele folosit pentru cafea nu era de fapt lapte, ci un înlocuitor, scriu jurnaliştii de la gazetanoua.ro.
Cei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Olt spun că aparatele erau prevăzute doar pentru spaţii închise şi nu ar fi trebuit montate în stradă. Din cauza neregulilor, automatele de cafea de pe stradă au fost închise.
„Campania de control cu automatele de cafea s-a încheiat. Nu mai există aparate de cafea pe stradă. Aparatele pot fi folosite dacă sunt legate la o sursă de apă plată, îmbuteliată sau la rețeaua orașului. Dar pe ele scrie că trebuie folosite inside, în interior. Nu poți să pui un aparat în stradă, pe o zonă pietonală, unde trec un câine, o pisică, unde e și praf. Acum, acești distribuitori și-au luat deja, în alte județe, aparate care sunt concepute pentru afară, iar acelea sunt în regulă. Celelalte pot funcționa în interior, dar să aibă sursă de apă ori din rețea ori îmbuteliată, nu să vină cu bidoane și să spună că au apă de izvor”, a spus Mircea Ioniță, comisar în cadrul CJPC Olt.
Specialiştii spun că oltenii care consumau astfel de cafea erau păcăliţi, laptele fiind, de fapt, înlocuit cu grăsimi vegetale.
„Consumatorul trebuie informat corect, nu poți să-l minți, legea stipulează clar asta și amenzile sunt mari. Am descoperit acea informare deficitară în care se spune că e cafea cu lapte, care, de fapt, nu conține lapte. De unde lapte! Sunt grăsimi vegetale, cu lapte praf. Trebuie să le spună consumatorilor cu ce e. Produsul e avizat pentru comercializare, dar nu poți să îi spui consumatorului că e cu lapte”, a adăugat comisarul CJPC Olt.