Pentru tot mai mulți dintre noi, imunitatea a devenit mai importantă ca oricând. Din fericire, calea către un sistem imunitar puternic nu este nici costisitoare sau complicată și nici nu implică un pumn de medicamente. Mai exact, te poți ajuta de beneficiile plantelor și condimentelor, pentru a-ți întări sistemul imunitar.
Anumite plante și mirodenii au fost folosite de secole în scopuri medicinale și ar putea fi unul dintre cele mai puternice instrumente dietetice pentru stimularea imunității, potrivit cercetărilor publicate în 2020 în „Medicina integrativă”. Chiar dacă nu este cunoscută măsura în care beneficiile lor contribuie la întărirea sistemului nostru imunitar, este evident că acestea, împreună cu o dietă echilibrată și un stil de viață cât mai sănătos, întăresc funcția imunitară generală. Am selectat 3 dintre mirodeniile și plantele ale căror beneficii sunt recunoscute pentru susținerea sistemului imunitar și care merită să fie introduse în dieta ta:
1. Turmericul
Turmericul, cunoscut și drept Curcuma longa este un condiment de culoare galbenă, cu o lungă istorie de utilizare în medicina ayurvedică (vechiul sistem medical indian) ca și tratament pentru afecțiuni inflamatorii. Însă, în societatea noastră s-a aflat destul de târziu de turmeric beneficii, multe persoane încă neștiind că nu este doar un condiment plăcut, ci și foarte sănătos.
Compusul activ principal din turmeric este curcumina. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, fiind dovedit faptul că îmbunătățește markerii de stres oxidativ. Stresul oxidativ este un fenomen cauzat de un dezechilibru între radicalii liberi și oxidanți. Ca răspuns la acest tip de stres, organismul uman dezvoltă o reacție inflamatorie. Consumul de turmeric poate avea un rol antiinflamator, mai ales atunci când este consumat în combinație cu piperul negru. Pentru un plus de aromă, acesta este perfect de adăugat în rețete de supe și curry sau pentru condimentarea cărnii prăjite.
2. Ghimbirul
Ghimbirul este un aliment de bază în medicina tradițională asiatică. Însă, la fel ca și în cazul turmericului, mulți dintre noi i-au descoperit beneficiile abia recent. Timp de mai multe secole, oamenii au apelat la puterea acestui aliment pentru a-și trata durerile de cap, răceala și stările de greață.
Potrivit unei recenzii publicate în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă, compușii fenolici din ghimbir, gingerol și shogaol, au prezentat proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și analgezice (de calmare a durerii). Consumul de ghimbir poate ajuta, așadar, la întărirea sistemului imunitar. Poate fi adăugat în mâncăruri pentru un plus de savoare, consumat proaspăt sau sub formă de ceai.
3. Echinaceea
Echinaceea este o plantă cu flori ce crește în America de Nord, folosită în mod tradițional de nativii americani în scopuri medicinale. În prezent, această plantă este promovată ca supliment alimentar pentru răceala comună și alte infecții. Conform numeroaselor studii, se consideră că echinaceea conține compuși activi care stimulează sistemul imunitar, ajutând la scurtarea duratei răcelii și gripei și ameliorând simptomele precum durerea în gât, tusea și febra. O meta-analiză a 14 studii a constatat că echinaceea a scăzut șansele de a dezvolta o răceală comună cu 58% și a redus durata bolii cu una până la patru zile. Echinacea este de obicei disponibilă ca supliment, sub formă de extract, tinctură, tabletă sau capsulă.
Este indicată consultarea medicului înainte de administrarea suplimentelor bazate pe echinaceea, deoarece, în reacție cu alte medicamente, poate interveni asupra efectelor acestora. De asemenea, trebuie reținut faptul că echinaceea nu este recomandată persoanelor care au alergii sau probleme bronșice.
Deși medicina naturistă nu poate face minuni, pe termen lung, aceasta poate aduce numeroase beneficii organismului tău. Pentru a putea obține cele mai bune rezultate, este bine să discuți cu medicul tău înainte de a administra diferite suplimente. Acesta te poate sfătui care sunt cele de care organismul tău are nevoie și cum să le administrezi corespunzător.