Cunoastem cu totii aceasta planta fantastica, al carei nume stiintific este Ocimum basilicum, in principal pentru uzul ei culinar. Cine nu a incercat niciodata sa guste pesto, acel sos grozav care se face cu frunzele lui? Aroma busuiocului este binecunoscuta de toate gospodinele și de toti ceic are iubesc sa gateasca. De asemenea, se stie ca plantarea busuiocului in gradina este o modalitate buna de a alunga diferite insecte si paraziti.
Dar astazi nu vom vorbi despre retete, ci despre uleiul esential de busuioc si proprietatile fantastice pe care le are aceasta planta, precum si obtinerea esentei si folosirea ei terapeutica. Poti gasi ulei esential din busuioc 10ml la e-palosanto.com. Dintre toate variantele existente de busuioc, cea mai folosita pentru uleiurile esentiale este asa-numitul busuioc exotic, originar din Asia, dar nu este singurul.
Proprietatile uleiului esential de busuioc
Uleiul esential de busuioc contine un numar mare de proprietati medicinale, terapeutice si igienice. Acest lucru se datoreaza beneficiilor pe care le ofera, intrucat planta de busuioc este un antifungic, antiparazitar, antihelmintic si insecticid natural, atat pentru uz uman, cat si veterinar, precum si decongestionant, antispastic, neuroregulator, antibacterian, hepatoprotector, antioxidant si benefic. pentru sistemul digestiv. Folosit in medicina traditionala indiana de ani de zile, este antiinflamator, antiviral, antibiotic si un diuretic natural.
Beneficiile uleiului esential de busuioc:
-Combate bacteriile si virusurile;
-Ne scapa de infectii;
-Reduce inflamatia care provoaca boli;
-Lupta impotriva daunelor radicalilor liberi;
-Creste productia de urina;
-Stimuleaza sistemul nervos si cortexul suprarenal.
Este, de asemenea, un ulei esential care ajuta la tratarea afectiunilor cardiovasculare, musculare, emotionale si legate de sistemul imunitar. Este o sursa incredibila de agenti antioxidanti si antibacterieni si de compusi antiinflamatori.
Cercetarile arata ca uleiul de busuioc este capabil sa inhibe bacteriile rezistente la medicamente si diferitele forme de ciuperci capabile sa provoace infectii. Un studiu a constatat ca uleiul de busuioc, impreuna cu alte uleiuri vegetale, inclusiv anason si fenicul, are proprietati inhibitoare impotriva tulpinilor puternice de bacterii.
Datorita activitatilor sale puternice antioxidante si antiinflamatorii, uleiul de busuioc poate proteja și sanatatea inimii, functia cognitiva si chiar poate reduce formarea celulelor canceroase.
Utilizari ale uleiului de busuioc
Antibacterian si antifungic – Uleiul de busuioc a demonstrat activitate antimicrobiana impotriva unei game largi de bacterii alimentare, drojdii si mucegaiuri. Cand cercetatorii au evaluat efectele uleiului de busuioc impotriva a sase forme de bacterii si a trei tulpini de ciuperci, au descoperit o inhibare pozitiva a tuturor tulpinilor. Poti folosi ulei de busuioc in casa pentru a ucide bacteriile din bucatarie si bai, pentru a preveni poluarea si pentru a purifica aerul. Incearca sa difuzezi sau sa vaporizezi uleiul de busuioc sau sa-l combini cu apa intr-o sticla cu pulverizare pentru a curata suprafetele din casa.
Tratament pentru raceala si gripa – Ajuta la detoxifierea organismului de bacterii si virusuri, in timp ce lupta impotriva inflamatiei, durerii si oboselii. Cand ti se face rau, raspandeste uleiul prin casa, maseaza-ti pieptul cu ulei de eucalipt si ulei de busuioc.
Infectie a urechii – Foloseste o combinatie de uleiuri esentiale de tamaie si busuioc diluate in ulei de cocos in spatele urechilor si pe talpa picioarelor pentru a accelera timpul de recuperare.
Sanatatea orala – Pentru a elimina bacteriile si mirosul din gura, adauga cateva picaturi de ulei de busuioc pur in apa de gura sau in pasta de dinti. Acest lucru va ajuta, de asemenea, sa iti protejezi dintii si gingiile de dureri, ulcere, rani si vezicule virale.
Infectii ale tractului urinar – Deoarece uleiul de busuioc este un antibacterian, antiviral si dezinfectant, ajuta la detoxifierea tractului urinar si digestiv si poate accelera procesul de vindecare a infectiilor dureroase. Acest lucru il face un remediu eficient la domiciliu pentru infectiile vezicii urinare si infectiile tractului urinar.
Acnee – Deoarece eruptiile cutanate sunt cauzate in principal de bacterii acumulate pe piele, exces de ulei si zone mici infectate, uleiul de busuioc poate actiona ca un remediu pentru acnee. Folosind o discheta demachianta curata, aplica una sau doua picaturi de ulei de busuioc impreuna cu ulei de cocos sau de jojoba in zona afectata o data sau de doua ori pe zi.
Oboseala – Inhalarea uleiului esential de busuioc poate ajuta la restabilirea vigilentei mentale si la combaterea oboselii, deoarece este un stimulent natural care actioneaza asupra sistemului nervos si a cortexului suprarenal. Este benefic in reducerea simptomelor cum fi durerile musculare si starea de spirit care insotesc oboseala suprarenala sau oboseala cronica. Difuzeaza ulei esential de busuioc in toata casa ta sau inhaleaza direct din sticla pentru a vindeca in mod natural oboseala suprarenala.
Diuretic – Uleiul de busuioc ajuta la cresterea productiei de urina, ceea ce poate reduce retentia de lichide. Este, de asemenea, un antispastic eficient si poate reduce crampele asociate cu boli, probleme cu stomacul sau sindromul premenstrual. Alti oameni considera ca este util in ameliorarea naturala a constipatiei, a greturilor si a raului de miscare.
Relaxant muscular – Poate fi benefic pentru vindecarea muschilor obositi sau raniti, frecand cateva picaturi de ulei esential de busuioc impreuna cu ulei de nuca de cocos pe muschii sau articulatiile dureroase si umflate.
Anxietate si stres -Folosit de aromaterapeuti de secole pentru a ajuta oamenii sa faca fata gandurilor negative si sentimentelor coplesitoare, poti imprastia ulei de busuioc in casa pentru a te relaxa. Acest lucru poate functiona rapid si pentru ameliorarea naturala a durerilor de cap. Maseaza una sau doua picaturi cu un ulei purtator pe glandele suprarenale in fiecare noapte.
Ca in cazul tuturor uleiurilor esentiale, testeaza intotdeauna sensibilitatea pielii inainte de a-l utiliza pe zone sensibile sau mari. Fa un test pe o portiune mica a antebratului pentru a te asigura ca nu ai nicio iritatie, cum ar fi roseata, arsura, urticarie sau reactii alergice.