AcasăACTUALZeci de dosare penale deschise pentru instigare în timpul protestelor transportatorilor

Zeci de dosare penale deschise pentru instigare în timpul protestelor transportatorilor

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

24 de dosare penale pentru instigare au fost deschise de poliţişti în timpul protestelor fermierilor și transportatorilor. Şeful Poliției Române, Benone Matei, spune că este vorba despre mesaje distribuite pe WhatsApp și pe rețelele de socializare care „incită la violență”.

Protestele transportatorilor și agricultorilor au intrat, luni, în cea de a șasea zi. Şeful Jandarmeriei, Emil Mastan, a precizat că au loc manifestații în peste 20 de județe.

Șefii Poliției și Jandarmeriei au susținut declarații, luni, după incidentele înregistrate în weekend la proteste. Șeful Poliției Române, Benone Matei, a anunțat că până acum au fost deschise 24 de dosare penale, pentru infracțiunea de instigare publică.

„Poliția s-a autosesizat în urma semnalelor din spațiul public, cât și de o serie de protestatari care au semnalat că pe grupurile WhatsApp sunt distribuite mesaje care incită la violență. La acțiunea de protest de la Chiajna a fost identificată o persoană care avea o armă albă. Mesajele distribuite erau de genul: „Haideți să luăm pe sus mașina Poliției și să mergem la guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideți să luăm topoarele și să mergem pe jos la guvern”, „Bătaia este ruptă din rai, haideți să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate”.

E evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem pentru a identifica persoanele care transmit aceste mesaje”, a susținut Benone Matei.

Referindu-se la filtrele și dispozitivele de forțe ordine mobilizate la locul de desfășurare a protestelor, șeful Poliției Române a susținut că „scopul este unul preventiv”. Întrebat despre incidentul de la Constanţa, unde un poliţist a îndreptat arma către o maşină, șeful Poliției a răspuns: „Acea armă era neletală şi, după cum am văzut cu toţii, a fost îndreptată către blocul motor al maşinii, şi nu asupra unei persoane. Sunt luate măsuri specifice pentru protecţia cetăţenilor şi a poliţiştilor. Nu mi se pare firesc ca un cetăţean să forţeze un baraj”.

Protestatară ridicată de poliție în urma unui mesaj postat pe Facebook

Polițiștii bucureșteni au transmis, duminică seară, că s-au sesizat din oficiu după ce pe o rețea socializare a fost postat un mesaj „care instiga la săvârșirea de infracțiuni”. Astfel, după ce a fost identificată persoana care administrează contul respectiv, a fost emis un mandat de aducere pe numele său, fiind vorba de o femeie, în vârstă de 36 de ani, spun polițiștii. Aceasta a fost dusă la secție pentru audieri.

Persoana în cauză este activista civică Angi Şerban, participantă la protestele „Corupţia Ucide”. Ea acuză că a fost ridicată efectiv din casă, din pat, de către Poliţie, pentru o postare pe Facebook. Mai mult, ea spune că a fost luată de la o adresă la care nu domiciliază.

„M-a luat Poliţia Română de la o adresă la care nu domiciliez, cu mandat de aducere pentru instigare publică. M-au dus la Secţia 13 şi acum la Secţia 18. Mă plimbă între secţii. Domnule Cătălin Predoiu, de unde ştie poliţia unde dormeam în kwrwl gol mai devreme? Îmi ascultă Ministerul Afacerilor Interne, Romania telefonul fără mandat?”, a scris Şerban.

De la ce a pornit totul

Angi Şerban a postat duminică dimineață pe Facebook un mesaj adresat Ministerului de Interne în care întreabă de ce stă un bărbat „cu puşca printre protestatari” şi, „dacă la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’”.

Postarea se referă la un incident produs sâmbătă seară la protestul transportatorilor de pe Centura Constanţei.

„Ministerul Afacerilor Interne, de ce stă băiatul ăsta cu pușca printre protestatari? E cumva ea îndreptată către mașina aia mică? De când am ieșit din democrație și am intrat în dictatură militară? Să ieșiți public să ne explicați ce caută trupele speciale acolo! De urgență! Și aș mai avea o întrebare: Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?” – a scris ea, potrivit HotNews.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia.Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri