AcasăACTUAL10 sfaturi practice pentru facturi mai mici la energie

10 sfaturi practice pentru facturi mai mici la energie

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

În contextul majorărilor de tarife la gaze naturale și energie electrică, este recomandat să luați măsuri pentru reducerea consumului de kilowați, indiferent că ne referim la consumul de curent electric pentru treburile zilnice din gospodărie sau la combustibilul utilizat pentru încălzirea acesteia (gaze naturale, lemne, peleți etc.). Dacă până în acest moment nu dădeam foarte mare importanță acestor aspecte, dublarea sau chiar triplarea cheltuielilor legate de energie ne va determina să fim mult mai atenți în privința următoarei liste „de bifat”.

Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice

Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari.

Aerul cald se ridică întotdeauna, astfel încât este recomandat să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală sau, dacă izolarea este posibilă doar pe interior, să tocmim un meșter pentru a lipi polistiren pe tavan. Ca principiu, este vorba de izolarea punților termice, adică acele materiale de construcții care permit transferul mai lent sau mai rapid al căldurii spre exterior, indiferent unde se află ele amplasate (pereți laterali, pardoseală sau tavan). Această investiție ne va garanta menținerea unei temperaturi plăcute și pe timp de vară, ferindu-ne de caniculă.

Instalarea corpurilor luminoase pe bază de leduri, intercalarea de senzori de mișcare pentru spații vizitate rar și a celor crepusculari pentru lumina din exterior

Becurile clasice de tip incandescent sunt mari consumatoare de energie electrică, consumul lor fiind de chiar 10-20 de ori mai mare în comparație cu un bec tip LED sau cu o plafonieră LED modernă. Desigur, vorbim despre o investiție de câteva sute de lei, care însă va fi amortizată rapid.

CITEŞTE ŞI:Fonduri pentru suplimentarea programului IMM Invest Plus. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde de euro

De asemenea, spațiile de tip magazie, debara sau cămară pot fi dotate și cu senzori de mișcare atașați la corpurile luminoase, pentru a lumina automat doar în cazul prezenței unei persoane. Proiectoarele sau lămpile exterioare locuinței, care generează lumina ambientală, îndeosebi în cazul caselor, pot fi dotate cu senzori crepusculari, care activează automat funcționarea acestora doar după lăsarea întunericului.

Utilizarea unei centrale termice cu un randament ridicat și o clasă energetică superioară

Indiferent că vorbim despre centrala termică individuală pe gaz sau cea pe combustibil solid, chiar dacă o vom folosi în circuitul unei instalații termice noi sau doar vom schimba vechiul echipament destinat încălzirii centrale, criteriile de cumpărare trebuie să fie randamentul arderii și clasa energetică.

În cazul centralelor pe gaze naturale, noile centrale termice în condensare asigură un randament de peste 99%, datorită amestecului perfect de gaze și oxigen generat în camera de ardere, suplimentat de recuperarea căldurii latente din gazele arse, acestea fiind recirculate în interior pentru a ceda o parte din căldură în instalație, înainte de a fi aruncate în atmosferă.

Aceleași principii sunt valabile și în cazul centralelor pe combustibil solid, cele mai performante fiind dotate cu trasee suplimentare de recirculare a fumului rezultat din ardere, acestea putând fi instalate și în exteriorul echipamentului.

Continuarea în PressHub

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri