AcasăLIFE19 februarie: România celebrează moștenirea lui Constantin Brâncuși

19 februarie: România celebrează moștenirea lui Constantin Brâncuși

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ziua Brâncuși, sărbătorită anual pe 19 februarie, marchează contribuția sculptorului Constantin Brâncuși la arta modernă și este prilej de evenimente culturale în întreaga țară.

La 19 februarie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Brâncuși – amintind de data aniversării marelui sculptor român Constantin Brâncuși (19 februarie 1876), personalitate marcantă în mișcarea artistică a secolului al XX-lea, a cărui contribuție la revoluționarea viziunii și a limbajului în arta de după 1900 a devenit emblematică, prefigurând Modernismul, se arată pe site-ul https://muzeuldeartacraiova.ro/. Autor al unei opere impresionante, de o mare complexitate tematică, lucrările sale se află, astăzi, printre marile creații artistice ale lumii.

Citeşte şi: Fostă prefectă de Dolj, numită secretar de stat în Ministerul Muncii

Inițiativa instituirii unei zile dedicate marelui artist român a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președinte al Fundației ‘Ideea Contemporană’, care, încă de la 2 februarie 2015, a solicitat, printr-o scrisoare publică adresată președintelui Klaus Iohannis, Puterii și Opoziției, și transmisă AGERPRES, să declare Ziua Națională Constantin Brâncuși, pe data de 19 februarie: ‘Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuși să declarați ziua de 19 februarie ‘Ziua Națională Constantin Brâncuși’ ‘. În opinia sa, ziua de naștere a sculptorului Constantin Brâncuși, 19 februarie 1876, ‘este înscrisă în Calendarul Culturii Universale ca o dată biblică, se năștea cel care avea să fie ‘Patriarhul și Părintele Sculpturii Moderne’, ‘Titanul din Hobița’, Constantin Brâncuși, gorjeanul care ne-a dus în universalitatea lumii și ne-a înrudit cu Dumnezeu’.

O propunere legislativă privind declararea zilei de 19 februarie – ‘ Ziua Brâncuși ‘ ca sărbătoare națională a fost formulată de mai mulți parlamentari și prezentată în data de 25 februarie 2015 în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, potrivit site-ului https://www.cdep.ro/. În expunerea de motive ei au susținut că declararea datei de 19 februarie drept ‘Ziua Brâncuși’ – sărbătoare națională legală lucrătoare, reprezintă ‘o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru’. ‘Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională. (…) Această inițiativă onorează spiritul nostru și în același timp arată dragostea și recunoștința noastră față de valoarea lui Brâncuși’.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins, la 16 iunie 2015, propunerea legislativă, după ce Comisia pentru cultură dăduse un raport de respingere, motivând că ‘a institui prin lege o nouă sărbătoare națională, în condițiile în care există deja o Zi a Culturii Naționale în cadrul căreia pot fi omagiate toate personalitățile culturii române, ar putea duce lucrurile în derizoriu’. Câteva luni mai târziu, însă, la 4 noiembrie 2015, proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, iar la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Legii nr. 305/2015, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza și/sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

În 2025, în București și în întreaga țară sunt organizate numeroase evenimente atât în data de 19 februarie, cât și în jurul acestei date.

La 18 februarie, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, de la ora 18.30, este proiectat, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon), documentarul ‘Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture’, scris și realizat de Alain Fleischer, conform unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR, transmis AGERPRES, la 14 februarie. La acest eveniment, dedicat Zilei Naționale Constantin Brâncuși, accesul publicului este liber.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) sărbătorește Ziua Brâncuși, pe 19 februarie, când publicul va avea ocazia să descopere opera și influența sa asupra artei moderne prin tururi ghidate și o proiecție de film documentar, potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES

Ziua Brâncuși debutează la Iași, în 19 februarie, cu cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România – Luna Sculptorilor Români -, aflat la a 5-a ediție. În cadrul evenimentului organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, în numeroase instituții de cultură partenere vor fi expuse lucrări de importanță internațională, iar pe principale artere pietonale ale orașului se vor amplasa cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și din Republica Moldova. Invitatul de excepție al Ediției din 2025 a Lunii Sculptorilor Români este maestrul Aurel Vlad, ce va fi prezent la Iași cu o expoziție personală la CIAC Baia Turcească și cu o serie de lucrări în spațiu public.

În cadrul Lunii Brâncuși 2025, Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici va acorda două distincții de prestigiu dedicate sculpturii românești: Premiul ‘Sculptor Emerit’ și Premiul ‘Sculptor Emergent’. Evenimentul de decernare va avea loc la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în Sala Scoarțelor, începând cu ora 17.00.

Cu prilejul Zilei Brâncuși, o serie de manifestări culturale speciale vor fi organizate de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ‘Constantin Brâncuși’, Muzeul Județean ‘Alexandru Ștefulescu’ și Uniunea Artiștilor Plastici din România. La Muzeul Județean ‘Alexandru Ștefulescu’, la ora 13.00, va fi vernisată expoziția ‘Brâncuși – Priviți până vedeți’, eveniment urmat de un moment muzical Medalion ‘Constantin Brâncuși’, susținut de maestrul Mircea Suchici și de lansarea Revistei Brâncuși nr. 14/15 2025. La ora 15.00 va avea loc vernisajul expoziției de pictură ‘Jurnal de Introspecție XIV’ al artistelor Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss, curator – Daniel Sur. Galeriile de Artă ‘Constantin Brâncuși’ găzduiesc, de la ora 16.00, vernisajul expoziției de sculptură ‘Tensiuni Atemporale’ a sculptorului Petre-Virgiliu Mogoșanu, curator – Vasile Fuiorea. La Galeria Galateea Contemporary Art București va avea loc, la ora 18.00, vernisajul expoziției personale a artistului Mihai Ariciu – ‘Autoportret’, curator – Iulian Vîrtopeanu.

Joi, 20 februarie, la Muzeul de Artă din Cluj, la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, desen și obiect ‘Retrospektiv’ a artistului Marcel Lupșe, curatori – Oliv Mircea și Florin Gherasim. În aceeași zi, se deschide la Galeria de Artă Ploiești expoziția ‘Înfloriri’ a artistelor Emanuela Ceapă, Marilena Ghiorghiță, Maria Urian și Mariana Grumăzescu-Voicu.

Vineri, 21 februarie, la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției artistului Victor Eugen Mihai – VEM, împreună cu invitații lui – ‘Chapeau bas’ – la Galeria Frunzetti din Bacău; critic de artă Maria Bilașevchi.

Biblioteca Județeană ‘Alexandru și Aristia Aman’ organizează în săptămâna 17-21 februarie 2025 o serie de evenimente culturale dedicate împlinirii a 149 ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși. Din programul evenimentelor amintim: expoziție de carte ‘Brâncuși – omul și artistul’, sala ‘acad. Dinu C. Giurescu’ (17-21 febr.); atelier interactiv și jocuri educative ‘Să-l descoperim pe Brâncuși’, participă elevi ai Colegiului Național ‘Ștefan Velovan’, sala ‘acad. Basarab Nicolescu’ (17 febr., ora 10.30); atelier educativ ‘Despre Brâncuși în cuvinte și imagini’, participă elevi ai Colegiului Național ‘Ștefan Velovan’, sala Mediatecă / American Corner (18 febr., ora 14.00); atelier interactiv online ‘Oameni care au schimbat lumea: Constantin Brâncuși’, participă elevi ai Școlii Gimnaziale Podari (19 febr., ora 9.00); vernisaj expoziție de pictură ‘Omagiu’, cu lucrări ale membrilor Cenaclului artiștilor plastici craioveni ‘Constantin Brâncuși’, Salonul Expozițional, Clădirea ‘Aman’ (19 febr., ora 16.30), conform https://comunicatedepresa.aman.ro/.

spot_img

Mai multe ştiri

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri