Etnograful şi muzeograful Rada Ilie a încetat din viaţă, anunţă istoricul slătinean Aurelia Grosu.
Rada Ilie a pus județul Olt pe harta etnografică prin cercetări minuțioase, a amenajat prima expoziție etnografică a Muzeului Județean Olt și a salvat piese de patrimoniu prin cercetări în teren.
-articolul continuă după recomandare-
Marcel Ciolacu a anunţat propunerea României pentru postul de comisar european
În 1973, Rada Ilie s-a implicat în revigorarea tradiţiei iilor de la Cezieni, descoperind atunci în lăzile de zestre adevărate comori, iar unele dintre ele au ajuns la muzeu.
„Doamna Rada Ilie nu mai este!
Am muncit împreună o viață, cu un colectiv dăruit profesiei de muzeograf și de cercetător al istoriei și culturii populare din județul Olt, dincolo de o ideologie îngustă, totalitară.
Rada Ilie a pus pe harta etnografică județul Olt, cu cele trei zone pe care le-a făcut cunoscute în urma unei minuțioase cercetari: Zona etnografică Olt, Zona etnografică Romanați, Zona etnografică Câmpia Boianului.
A introdus în circuitul expozițional și științific bogăția și varietatea culturii populare, amenajând prima Expoziție de bază cu profil etnografic a Muzeului județean Olt (1970)
Dar, înainte de toate a constituit patrimoniul muzeal după o amplă campanie de cercetare în teren, practic în toate localitățile județului. Astfel, a salvat piese exceptionale care dispăreau printre „vechituri”.
Pentru că valoarea unui Muzeu constă în patrimoniul pe care îl deține și Rada Ilie știa foarte bine acest lucru.
Am trăit momente de bucurie profesională, de insatifacții, am râs și am plâns împreună.
Eram o familie!
Rămas bun, Rada Ilie! Dumnezeu să te ocrotească în Împărăția Lui!”, a transmis Aurelia Grosu, pe pagina sa de Facebook.