AcasăEDUCAŢIEBacalaureatul va avea o nouă structură. Elevii de la uman vor fi...

Bacalaureatul va avea o nouă structură. Elevii de la uman vor fi testați și la matematică, apare o probă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine (SURSE)

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Examenul de Bacalaureat va include o probă de „competențe de bază complementare”, susţinută în timpul anului şcolar, potrivit noul proiect de lege pregătit de ministrul Educaţiei Ligia Deca.

Potrivit unui nou proiect de lege, elevii de clasa a XII-a vor susţine noi probe de competenţe în timpul anului şcolar, deci nu în perioada sesiunii de examen, scrie Antena3 CNN.

Astfel, elevii de la profilul Uman vor susţine o probă de „competențe de bază la Matematică”, iar elevii de la Real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales, potrivit Edupedu.

CITEȘTE ȘI: Deducere din impozit pentru salariații cu copii. Suma lunară ar fi de doar 10 lei pentru fiecare copil

Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma să susţină probe de „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru BAC.

Alte probe care se susțin în timpul anului școlar pentru elevii de clasa a XII-a sunt cele scrise la limbi străine. Spre deosebire de situația din prezent, în care la BAC se dă doar examen oral la o singură limbă străină, în noua formulă prevăzută de proiectul de lege, s-ar da examen scris la două limbi străine – ambele pot fi echivalate, dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației.

Un alt examen care se susține în timpul anului școlar, deci până când elevii devin absolvenți de liceu, este proba practică de competențe digitale. Și aceasta poate fi echivalată cu certificat, opțional.

Toate aceste examenele care se dau în timpul anului școlar, în timpul clasei a XII-a/a XIII-a, vor fi susținute de către elevi în școlile lor, mai arată sursa citată. Nu este clar dacă și cu profesorii lor sau vor fi comisii de profesori din alte școli.

În sesiunea de Bacalaureat din vară absolvenții vor mai da, practic, doar trei probe scrise și cea de la Limba și literatura română oral.

Cei din școlile cu predare în limba maternă susțin probă orală și scrisă la limba respectivă, în plus față de celelalte.

Examenul de Bacalaureat în forma din proiect ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar da BAC-ul pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri