AcasăRECOMANDATECe ne pot învăța câinii fără adăpost din Cernobîl despre radiații?

Ce ne pot învăța câinii fără adăpost din Cernobîl despre radiații?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Descendenții câinilor vagabonzi și abandonați, care au supraviețuit catastrofei de la centrala nucleară din Cernobîl, oferă oportunități unice pentru știință.

Aceștia s-au adaptat pentru a supraviețui într-unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ. ”

Avem atât de multe de învățat de la aceste animale”, a declarat Elaine Ostrander, genetician la US National Institutes of Health din Bethesda, Maryland, și co-autor al noului studiu bazat pe ADN-ul colectat de la acești câini.

„Aceasta este o „oportunitate de aur” pentru a înțelege ce se întâmplă atunci când generații de mamifere mari trăiesc într-un mediu similar”.

Cercetătorii speră să folosească cunoștințele dobândite pentru a înțelege mai bine efectele expunerii pe termen lung la radiații asupra geneticii și sănătății umane. Mostrele de ADN canin sunt „incredibil de valoroase”, deoarece tind să împărtășească aproape aceleași spații și diete ca și oamenii”, spune Ostrander.

„Nu am avut niciodată ocazia de a face această lucrare la un animal care ne oglindește atât de bine ca și câinii”, arată el.

Pe de altă parte, nu este ușor de înțeles care modificări genetice sunt cauzate de radiații și care sunt alți factori, cum ar fi consangvinizarea sau contaminanții non-radioactivi.

Sursă: Nauka.bg, Bulgaria

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri