Reprezentanţii Sindicatului Forţa Legii reclamă că două completuri ale aceleiași secții de Contencios Administrativ și Fiscal de la Tribunalul Gorj au reușit în ultimele zile să buimăcească nu doar funcţionarii Direcției județene de sănătate publică Gorj, dar și mulți lucrători din DSP-urile din țară. Mai exact, cei doi judecători, fără să sesizeze Înalta Curte, cum prevedea legea, au pronunțat două hotărâri diametral opuse în speţe similare. Curtea de Apel Craiova va fi chemată să restabilească legalitatea și ordinea de drept.
Sindicaliştii arată că, sub motivul asigurării unei practici judiciare unitare, care să elimine diferenţele în materia stabilirii şi plăţii drepturilor salariale în domeniul bugetar, Guvernul a adoptat OUG nr. 62/2024 pentru soluţionarea proceselor.
-articolul continuă după recomandare-
Potrivit ordonanţei, în procesele privind stabilirea şi plata drepturilor salariale ale personalului bugetar și obligarea la emiterea de acte administrative sau anularea celor emise, va fi sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a pronunţa hotărâri prin care să se dea rezolvare de principiu fiecărei chestiuni de drept. Odată sesizată, ÎCCJ comunică tuturor instanţelor competente, pentru informarea judecătorilor, în vederea suspendării cauzelor similare până la pronunţarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept. În baza acestei OUG, în speţele având ca obiect „egalizarea salariilor la nivel maxim în plată” aflate pe rolul Tribunalelor și Curților de Apel a fost sesizată ÎCCJ, iar cauzele s-au suspendat obligatoriu până la pronunțarea Înaltei Curți, în vederea asigurării unei practici unitare.
Ce s-a întâmplat în realitate, la Gorj
Pe data de 05.04.2024, Sindicatul Naţional ,,Forţa Legii” a introdus pe rolul Tribunalului Gorj – Secţia Contencios Administrativ și Fiscal, în numele a 2 funcţionari publici, în contradictoriu cu pârâta Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Dosarul nr. 1799/95/2024. Ulterior, după aproape o lună şi jumătate, la data de 17.05.2024, pe rolul aceluiaşi tribunal și la aceeași secţie, în numele a 25 de funcţionari publici, prin avocat, și în contradictoriu cu aceeași pârâtă, a fost introdus Dosarul nr. 2309/95/2024, cu o acțiune practic transcrisă după cea dintâi. Primul proces s-a judecat în 4 termene. La primele două, s-a dat termen pentru emiterea unor adrese către pârâtă și Ministerul Sănătății, iar la al treilea pârâta a formulat o cerere de amânare. La data de 30.10.2024, tribunalul a respins acţiunea ca nefondată. Fără cheltuieli de judecată. Soluția nu este definitivă, recursul are termen de 15 zile de la comunicare.
Al doilea proces s-a judecat în doar 2 termene. La primul termen s-a amânat cauza pentru a se emite adresă către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar la al doilea a rămas în pronunțare, care s-a amânat o săptămână. La data de 06.11.2024, instanţa a admis cererea formulată de reclamanţi, a obligat pârâta DSP Gorj să emită pentru reclamanţi dispoziţii de stabilire a nivelului salarial la nivelul maxim al salariilor pentru funcţii similare din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, începând cu data de 01.01.2024 și a diferenţelor salariale astfel rezultate până la data plăţii efective. Instituția a fost obligată la plata sumei de 7500 lei, cheltuieli de judecată. Soluţia nu este definitivă, având termen de recurs 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Gorj.
„Funcţionarii din DSP Gorj rămân, deocamdată, doar cu iluzii sau cu dezgust. După caz. Îi va reveni Curții de Apel Craiova, ca instanță de recurs, rolul de a „echilibra” situația”, transmite Sindicatul Forţa Legii.