AcasăPOLITICĂCORESPONDENŢĂ de la Strasbourg | Victor Negrescu (S&D), despre scenariul Iohannis preşedinte...

CORESPONDENŢĂ de la Strasbourg | Victor Negrescu (S&D), despre scenariul Iohannis preşedinte al Consiliului European: „Eu cred că sunt discuții care se poartă. Președintele României va fi prezent la prima sesiune din februarie aici în Parlamentul European”

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a vorbit, la Strasbourg, într-o întâlnire cu jurnaliştii români despre cât de reală este posibilitatea ca actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, să preia şefia Consiliului European.

Negrescu a explicat că dacă Iohannis deveni preşedintele Consiliului European, ar fi ceva pozitiv pentru România, şi că acest lucru este susţinut de social-democraţi, deşi acesta face parte dintr-o altă familie politică europeană, cea a polularilor.

„Premierul Marcel Ciolacu a spus și aseară, într-o emisiune de televiziune nu e vorba despre persoană, e vorba despre reprezentarea României la cel mai înalt nivel și evident că ne dorim ca România să ocupe funcții cât mai importante la nivel european.

Este un reprezentat al României. Acuma cum să vă spun? Frans Timermans a fost propunerea Olandei pentru a fi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, deși social-democrații nu erau la guvernare. Ursula van der Leyen va fi susținută de Germania pentru că fără susţinerea Germaniei nu poate să fie președinte Comisiei. Chiar dacă social-democrații din Germania vedeți că social-democrat, fruntea Comisie Europeană. Deci componenta națională nu poate fi ingonrată în această logică. Eu sunt convins că orice român ar ajunge în funcţia de președinte al Consiliului European va trata România cum trebuie, chiar dacă aceasta ar fi condusă de un guvern de altă culoare politică”, a declarat Victor Negrescu.

El a confirmat că există discuţii şi că nu este o coincidenţă faptul că Klaus Iohannis va fi la sesiunea din februarie de la Strasbourg, a Parlamentului European.

„Eu cred că sunt discuții care se poartă. Președintele României va fi prezent la prima sesiune din februarie aici în Parlamentul European pentru aceste discuții privind viitorul Europei. Aceste dezbateri privind viitorul Europei au început acum 2 ani, președinte în România a decis să fie acum în plenul Parlamentui European”, a adăugat Negrescu.

„Nimeni nu și-l dorește pe Victor Orban într-o astfel de funcție”

Europarlamentarul PSD a explicat că numirea lui Iohannis în locul lui Charles Michel, dacă acesta va demisiona pentru a candida la Parlamentul European, nu încalcă niciun tratat UE.

„Cred că-s mai multe elemente. Pe de o parte, va fi un mandat  interimar, cu perspectiva continuării mandatului, pentru că procedural, nu poți face altfel, să fie foarte clar, va fi promisiune în continuare. de cealaltă parte, președintele Consiliului European, conform Tratatului de la Lisabona, joacă un rol esențial de negociator imparțial și e foarte complicat chiar și pentru o președinție în exercițiu să joace acest rol. Pentru că vorbim de reprezentantul unui stat, odată ce eşti președintele Consiliului European ești reprezentant Uniunii Europene și cauți să negociezi cu statele membre. Așa, dacă deci premierul belgian sau premierul Ungariei tot reprezint statul tău. Deci, vorbim aici de o încălcare a spiritului Tratatului de la Lisabona. Da, este evident, de cealaltă parte, că nimeni nu și-l dorește pe Victor Orban într-o astfel de funcție. Și asta este o realitate, dar nu vorbim de o sperietoare.

Eu cred că spiritul Tratatului de la Lisabona este altul, dar regulamentele nu interzic să avem un președinte interimar, pe o formulă agreată. Nu, nu găsesc care este principiu în baza căreia ar fi acea persoană desemnată. În termen de ani,  Victor Orban e cel mai longeviv. Deci, dacă era Klaus Iohannis ceva longeviv era ușor, spuneam senioritatea decis lucrul ăsta”, a spus Victor Negrescu.

„Cred că Franţa va juca un rol important în a defini viitorul președinte al Consiliului European”

Totodată, social-democratul a opinat că Emanuel Macron, preşedintele Franţei, ar putea avea un rol hotărâtor în ceea ce priveşte desemnarea viitorul preşedinte al Consiliului European.

„Cred că Franţa va juca un rol important în a defini viitorul președinte al Consiliului European. Grupul Renew are destul de mulţi șefi de stat și de guvern și de obicei ei au fost balanța în aceste negocieri între dreapta și și stânga și ei au deţinut funcția, până în prezent. Există posibilitatea ca Emanuel Macron, care a criticat mandatul Ursulei van der Leyen, să caute să negocieze Comisia Europeană în schimbul postului de președinte al Consiliului European.  Deci, eu cred că nici acest lucru nu este de ignorat”, a conchis Victor Negrescu.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri