AcasăTECHCum să construiești un sistem Smart Home - ghidul începătorului

Cum să construiești un sistem Smart Home – ghidul începătorului

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Dacă te pasionează tehnologia, inovația și confortul, cu siguranță ideea de smart home este tentantă. O casă inteligentă este o locuință în care dispozitive tehnologice lucrează și comunică împreună prin automatizări pentru a aduce locatarului confort, siguranță, bună dispoziție, timp și consum redus al energiei.

Vom aduce în acest articol informații clare pentru a te ajuta să iei deciziile potrivite pentru viitoarea ta casă inteligentă.

Ce poți automatiza acasă

Într-o locuință inteligentă, controlul asupra dispozitivelor trebuie să fie minim pentru locatar. Acestea trebuie să fie automatizate și să se adapteze la rutinele și obiceiurile zilnice ale utilizatorului. Dacă intervenția manuală este necesară, aceasta trebuie să fie ușoară și să nu implice un efort ridicat.

Există mai multe opțiuni pentru sisteme Smart Home, fie prin cabluri, fie wireless. Recomandăm varianta wireless, deoarece oferă mai multă flexibilitate în a alege ce dorești să automatizezi în funcție de nevoile tale actuale. Iată câteva dintre aspectele pe care le poți automatiza:

Iluminatul

Un mod eficient și accesibil pentru automatizarea iluminatului este utilizarea întrerupătoarelor inteligente, care comunica printr-un sistem de comunicații avansat și pot gestiona mai multe dispozitive fără a întrerupe conexiunea dintre ele.

Beneficiile iluminării inteligente:

 • Când pleci de acasă, lumina se va stinge automat;
 • Reducerea consumului de energie prin utilizarea senzorilor de mișcare în baie sau bucătărie;
 • Confortul de a controla aprinderea sau stingerea luminii prin telefon sau asistenți vocali;
 • Siguranță sporită prin programarea aprinderii luminii la anumite intervale de timp, chiar și când nu ești acasă, pentru a descuraja potențiali infractori.

Prizele

Prizele inteligente permit controlul consumatorilor, cum ar fi caloriferele electrice, televizoarele, lămpile sau benzile LED, și monitorizarea consumului acestora.

Beneficiile prizelor smart:

 • Transformarea unei simple lămpi într-o lampă smart;
 • Automatizarea unui calorifer electric pentru a se porni doar atunci când un senzor de temperatură solicită căldură sau a se opri automat atunci când pleci de acasă;
 • Oprirea automată a consumatorilor pasivi, precum televizoare sau cuptoare, în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie.

Încălzirea și climatizarea

Poți controla temperatura din locuință de pe telefon, oriunde te-ai afla. De asemenea, poți ajusta individual temperatura în fiecare cameră în funcție de preferințele familiei.

Beneficiile automatizării climatizării:

 • Confort termic adaptat nevoilor fiecărei camere;
 • Reducerea consumului de gaze și/sau curent electric.

Accesul

Accesul într-o locuință smart se poate realiza cu ajutorul încuietorilor inteligente și/sau video soneriei inteligente. Acestea pot fi accesate prin cod PIN, telefon, cheie clasică (ca variantă de backup) sau prin scanarea amprentei.

Beneficiile automatizării accesului:

 • Eliminarea nevoii de chei clasice;
 • Siguranță sporită: poți verifica dacă ușa este închisă atunci când ești plecat de acasă;
 • Acces rapid pentru curieri, firme de curățenie sau musafiri.

Securitatea locuinței

Siguranța casei este o prioritate majoră într-un sistem inteligent. Sistemele de securitate smart includ protecție împotriva incendiilor, inundațiilor și efracțiilor.

Beneficiile sistemelor de securitate smart:

 • Mai puține griji atunci când ești plecat de acasă;
 • Protecție sporită pentru locuința și familia ta.

Draperiile

Draperiile pot fi, de asemenea, automatizate pentru a te trezi cu lumina naturală dimineața sau pentru a-ți oferi intimitate noaptea.

Beneficiile sistemelor de automatizare a draperiilor:

 • Trezirea naturală cu ajutorul luminii naturale;
 • Intimitate asigurată.

Sonorizarea

Cu un sistem de sonorizare smart, vei putea beneficia de sunet care înconjoară casa, din orice cameră. De exemplu, poți seta un scenariu ca atunci când ajungi acasă, muzica ta preferată să pornească automat și să se oprească la o comandă vocală.

Curățenia casei

Chiar și curățenia poate fi automatizată parțial, cu ajutorul roboților aspirator, mop sau roboților care curăță geamurile.

Beneficiile sistemelor de curățenie smart:

 • Aspirarea automată în timp ce ești plecat de acasă, fără să te deranjeze;
 • Eliminarea bătăilor de cap cu aspiratoarele grele;
 • Asigurarea unui mediu curat în permanență.

Automatizarea și controlul sistemului Smart Home vor integra toate echipamentele într-un singur sistem, astfel încât acestea să comunice între ele prin automatizări, chiar și dacă sunt de la branduri diferite. În funcție de rutina ta zilnică, poți crea automatizări care îți facilitează viața și fac locuința mai plăcută și mai confortabilă.

 

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri