AcasăACTUALDecizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea blocurilor, după cutremurul din 1977,...

Decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea blocurilor, după cutremurul din 1977, are efecte şi astăzi

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a reamintit că Nicolae Ceaușescu a oprit consolidarea clădirilor după cutremurul devastator din 1977, iar acele imobile sunt astăzi într-o situație chiar și mai proastă. De atlfel, Gheorghe Ursu a fost ucis tocmai pentru că a dezvăluit, la Europa liberă, ordinul dictatorului, care a pus în pericol oameni.

„Cutremurul din 1977, uciderea lui Gheorghe Ursu de către Securitate și procesul torționarilor săi. Prieteni, se știe că la 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni, marea majoritate în București. Mai știm că în cumplita tragedie recentă din Turcia și Siria și-au pierdut viața peste 50.000.

În ambele cazuri, a fost vorba de vulnerabilitatea seismică a clădirilor. O vulnerabilitate cu care încă ne confruntăm astăzi în București.

Ceea ce se știe mai puțin este că aceastĂ vulnerabilitate i-o datorăm în principal lui Nicolae Ceaușescu, care a stopat consolidarea clădirilor avariate în ’77.

Astăzi, în România, un cutremur de o magnitudine similară – peste 7 pe scara Richter – ar fi catastrofal. Blocurile neconsolidate atunci sunt acum cu atât mai fragile. Efectele cutremurelor sunt cumulative.

Dictatorul a știut, prin Securitate, că locatarii erau nemulțumiți de lipsa consolidărilor. Nu mulți au crezut în «tencuiala antiseismică» De aceea ordinul a rămas secret, iar Securitatea a încercat să-l acopere cu strășnicie.

Așa cum a acoperit, în mod criminal, vulnerabilitatea blocurilor în care încă trăim. Gheorghe Ursu a fost martor la acel ordin. L-a dezvăluit la Europa Liberă, printr-o scrisoare și emisiuni care până la urmă i-au adus moartea”, a scris Andrei Ursu.

continuarea, în PRESShub

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri