AcasăACTUALDecizie definitivă în Dosarul „Gardienii”: Oameni de afaceri şi foşti angajaţi ai...

Decizie definitivă în Dosarul „Gardienii”: Oameni de afaceri şi foşti angajaţi ai Finanţelor Olt, condamnaţi la ani grei de închisoare

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Mai mulţi foşti angajaţi ai Finanţelor Olt şi şefi ai unei firme de pază au fost condamnaţi definitiv la ani grei de închisoare, într-un dosar privind evaziune fiscală în formă continuată cu un prejudiciu care depăşeşte opt milioane de lei. Procurorii DNA i-a trimis în judecată pe cei şapte inclupaţi şi o societate comercială, în anul 2018.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus reducerea pedepselor, însă chiar şi aşa trei dintre inculpaţi au de executat ani grei de închisoare. În cazul celorlalţi, s-a constatat îndeplinirea termenului de prescripţie.

Astfel, s-a decis reducerea pedepsei Elenei Miroiu, la data faptelor contabil în cadrul S.C. Gardienii S.R.L., de la nouă ani de închisoare, la şase ani de închisoare cu executare.

În cazul Gheorghiţei Prunişoară, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul Administrației Județene  a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală, pedeapsa a fost redusă de la zece ani, la nouă ani de închisoare cu executare.

Şi în cazul lui Constantin Pop, la data faptelor reprezentant al S.C. Gardienii S.R.L., Curtea de Apel a decis reducerea pedepsei de la 10 la nouă ani de închisoare, însă în acelaşi timp a fost revocată o pedeapsă cu suspendare de patru ani, astfel că inculpatul trebuie să execute 13 ani de închisoare în regim de detenţie.

Decizia este definitivă.

Rechizitoriu

Potrivit procurorilor DNA Craiova, în perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Pop Constantin, nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic.

La comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au participat efectiv și inculpatele Miroiu Elena (contabil) și Sefter Luminița (manager financiar până în luna iunie 2012).

„Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica «TVA deductibil» sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și  servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil,  a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, arată anchetatorii.

Potrivit DNA, începând cu iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv și girată de către inculpata Prunișoară Gheorghița, deși exista o incompatibilitate evidentă cu funcția publică pe care o deținea – consilier superior cu atribuții de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală.

Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecții fiscale la S.C. Gardienii S.R.L.,  Prunișoară nu a menționat în raportul de control situația reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod  ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obținerea de foloase necuvenite în același cuantum pentru firma „protejată”.

„Pentru «serviciile» sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata  Prunișoară Gheorghița a pretins și primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei. Ulterior suspendării sale din funcție, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii în judecată de către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu serviciul), inculpata Prunișoară Gheorghița a primit, de la inculpatul Pop Constantin, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei,  pentru ca aceasta să-și exercite influența asupra foștilor colegi cu atribuții de control sau funcții de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, în vederea protejării S.C. Gardienii S.R.L., în eventualitatea unor controale fiscale. Influența inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpații Bodescu Adrian Claudiu și Țugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecții fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligații fiscale accesorii și prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală)”, mai arată procurorii DNA.

Banii primiți drept mită de către Prunișoară Gheorghița au fost justificați în evidența contabilă de Pop Constantin prin achiziții lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăți comerciale, ce aparțineau unor persoane apropiate inculpatei.

Banii remiși în realitate inculpatei Prunișoară Gheorghița cu titlul de mită/cumpărare de influență au fost utilizați din dispoziția acesteia pentru achiziționarea unui apartament în municipiul București (în valoare de 153.000 de euro), mai arată DNA.

În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul Pop Constantin a retras din contul deținut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operațiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiți ulterior în interes personal.

Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziția lui Prunișoară Gheorghița,  inculpata Miroiu Elena a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidență contabilă ale persoanei juridice (plăți către furnizori inexistenți).

„Statul român, prin A.N.A.F., s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. Gardienii S.R.L.. De asemenea, statul român, prin A.N.A.F., a solicitat obligarea inculpatei Prunișoară Gheorghița la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpații S.C. Gardienii S.R.L., Pop Constantin, Sefter Lumința și Miroiu Elena”, spun anchetatorii.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri