AcasăACTUALDemistificarea preventivă a scenariilor conspiraționiste prin videoclipuri pe TikTok

Demistificarea preventivă a scenariilor conspiraționiste prin videoclipuri pe TikTok

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Publicaţia cehă Hlídací pes („Watchdog”) a început o serie de videoclipuri pe TikTok despre demistificarea preventivă a celor mai răspândite scenarii conspiraționiste în domeniul sănătății.

Videoclipurile de un minut nu se vor baza pe o verificare tradițională a faptelor, ci pe o nouă metodă de combatere a dezinformării, așa-numita demistificare preventivă. Scopul proiectului nu este de a spune publicului nostru ce este adevărat și ce este fals, ci de a evidenția modalitățile prin care manipulatorii încearcă să-i influențeze în domeniul sănătății.

Aceasta se face arătând exemple comune de informații false sau manipulatoare despre sănătate – manipulare despre boli virale, vaccinare, dar și despre presupusa transmitere a bolilor de la refugiații ucraineni, despre așa-numitele dâre chimice și despre presupuse eforturi de depopulare a planetei. Se preconizează că aceste videoclipuri TikTok vor fi vizionate de zeci de mii de utilizatori.

Totodată, vom publica videoclipurile și pe platforma cehă de streaming Stream.cz, ceea ce va ajuta la răspândirea videoclipurilor în cadrul grupului de vârstă format din persoane peste 50 de ani.

Cine ne manipulează?

Polonezii de la Wojownicy Klawiatury („Keyboard Warriors”) prezintă un proiect de verificare a faptelor în care ne concentrăm nu numai pe urmărirea dezinformării, ci și pe a învăța cetățenii cum să recunoască dezinformarea. Colaboratorii noștri au disecat o mulțime de știri false despre COVID-19, vaccinuri, războiul din Ucraina și criza refugiaților etc.

Acum, ei prezintă o serie de podcasturi despre modul în care dezinformarea se răspândește pe internet, ilustrând cu exemple și arătând cum este folosită dezinformarea împotriva noastră de către propaganda rusă și politicienii de extremă dreapta.

Scopul lor este de a ajunge la un public mai tânăr care nu este de obicei interesat de subiectul dezinformării.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri