AcasăPOLITICĂDeputatul Cătălin Grecu (PSD Olt) susține creșterile veniturilor bugetare printr-un proiect de...

Deputatul Cătălin Grecu (PSD Olt) susține creșterile veniturilor bugetare printr-un proiect de lege

spot_img
spot_img
- Advertisement -

O inițiativă legislativă privind prevenirea și combaterea activităților economice ilicite, recent depusă în Senat, are ca inițiatori trei deputați PSD din județul Olt: Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă.

Propunerea de act normativ vizează introducerea unor măsuri menite să permită sancționarea operațiunilor ilegale cu bunuri al căror origine nu poate fi dovedită și să impună răspunderea contravențională pentru cei care nu respectă condițiile legale în ceea ce privește desfășurarea activității economice.

Conform expunerii de motive, proiectul de lege propune consolidarea disciplinei economico-financiare, cu referire la perioada aplicabilității Legii nr. 12/1990 (abrogată), în timpul căreia s-au derulat activitățile de producție, depozitare, transport, comerț și servicii. Scopul principal este să se revitalizeze instrumentele de prevenire a evaziunii fiscale, să se optimizeze colectarea taxelor și impozitelor, să se asigure o colectare eficientă a veniturilor bugetare și să se consolideze mediul concurențial corect.

Proiectul de lege propune reglementarea măsurilor de prevenire și combatere a activităților economice ilicite în domeniul producției, comerțului și serviciilor. Acestea includ interzicerea desfășurării activităților cu bunuri care nu sunt însoțite de documentele de proveniență și cerința de a respecta condițiile legale specifice fiecărei activități.

Prin aplicarea unor amenzi și confiscarea bunurilor în timpul producției, depozitării, transportului sau comerțului, se urmărește prevenirea consecințelor fiscale negative, întrerupându-se astfel circulația ilegală a acestor bunuri.

Proiectul de lege introduce, de asemenea, un proces prealabil aplicării sancțiunilor contravenționale, permițând operatorilor economici să prezinte documentele justificative în termen de 24 de ore de la data constatării contravenției. Această prevedere vizează evitarea confiscării bunurilor în cazul în care documentele justificative erau disponibile, dar nu au fost prezentate la momentul controlului.

În plus, competențele de constatare și sancționare a contravențiilor sunt extinse la nivelul tuturor structurilor prevăzute în Legea nr. 12/1990, care a fost abrogată.

Propunerea legislativă sugerează, de asemenea, crearea unei evidențe electronice a sancțiunilor pentru a urmări comportamentul persoanelor fizice și juridice, iar dacă, într-un interval de 12 luni de la ultima contravenție, contravenientul comite o nouă abatere pentru care a fost sancționat, i se poate aplica și sancțiunea de suspendare a activității.

Inițiatorii proiectului cred că măsurile propuse vor duce la o îmbunătățire semnificativă a colectării fiscale și vor avea un impact durabil asupra creșterii veniturilor bugetare.

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul reporter24.ro a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri