AcasăACTUALDoi medici, o asistentă medicală şi o infirmieră din Gorj, reţinuţi pentru...

Doi medici, o asistentă medicală şi o infirmieră din Gorj, reţinuţi pentru mai multe infracţiuni de corupţie. Ar fi primit mită pentru emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală

spot_img
- Publicitate -spot_img
- Advertisement -

Doi medici, o asistentă medicală şi o infirmieră au fost reţinuţi de procurorii din Gorj pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, ei fiind acuzaţi că primeau mită pentru emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au transmis, joi, că o persoană reţinută este medic expert în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cu atribuţii de examinare a persoanelor care solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, analizare a înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum şi de eliberare a acestor decizii.

“Cu privire la acesta, se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (75 de acte materiale) şi de spălare a banilor în formă continuată, faptă prevăzută de art. 49 alin. 1 lit a şi b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal. Astfel, s-a reţinut de către procuror că în perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1.000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse”, au precizat procurorii.

Ei au adăugat că medicul folosea o infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse să remită sume de bani cu titlu de mită şi era ajutat în activitatea infracţională şi de o asistentă medicală, care la rândul său primea cu titul de mită bani şi bunuri de la solicitanţii deciziilor de pensionare. Şi cele două persoane au fost reţinute în acest caz.

“S-a mai reţinut totodată că în perioada 2016-2022, suspectul E.I.A. a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri, de disimulare a provenienţei reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziţia a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceştia fiind oficial finanţatorii achiziţiilor a trei apartamente cumpărate de soţia suspectului E.I.A. în anii 2017, 2018 şi 2022, familia suspectului plătind în total 240500 euro şi 230005 lei”, a precizat sursa citată.

Anchetatorii au menţionat că, în perioada 2015-2022, conturile familiei sale au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro şi 529 de dolari, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreţinerea familiei.

Procurorii au adăugat că soţia medicului este casnică şi nu a avut un serviciu în toată perioada analizată.

“Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreţinerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a şi efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de 150.906 lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative. Procurorul a dispus în data de 10.01.2024 luarea unor măsuri asiguratorii, respectiv poprire pe contul suspectului E.I.A., până la concurenţa sumei de 150.906 lei, precum şi sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (apartamente, unul situat în municipiul Cluj şi unul în municipiul Bucureşti)”, a arătat sursa citată.

Cea de-a doua persoană reţinută este o asistentă medicală în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cu atribuţii, împreună cu medicul expert care a fost reţinut, de examinare a persoanelor care solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, de ajutare a medicului în vederea analizării înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum şi eliberării acestor decizii.

Ea este cercetată pentru luare de mită în formă continuată (133 de acte materiale).

“Astfel, în perioada 03.07.2023-08.08.2023, suspecta T.M. ar fi primit, cu titlu de mită, cu ocazia primirii solicitanţilor deciziilor de pensionare în fiecare dimineaţă, în jurul orelor 09,00-10,00, şi aranjării actelor din dosarele medicale, cât şi la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11,30, când suspectul E.I.A. scoate plicurile conţinând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ţinând mâinile sub birou şi apoi remite suspectei T.M. o parte din aceste sume”, au transmis procurorii.

Ei au explicat că asistenta medicală ar fi primit ca mită sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, precum şi produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care solicita acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pe caz de boală.

În acelaşi dosar a fost reţinută o infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, cercetată pentru luare de mită în formă continuată.

“Astfel, suspecta L.I., în baza înţelegerii infracţionale iniţiale cu suspecţii E.I.A. şi T.M., a pretins şi primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, în cuantum de câte 400-500 de lei, pentru a le remite ulterior, cu titlu de mită suspectului E.I.A. şi a-l determina pe acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu în legătură cu emiterea deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boală”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

De asemenea, a fost reţinut un medic oftamolog, pentru luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, trei infracţiuni de instigare la fals intelectual cu participaţie improprie în formă continuată, două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată.

“S-a reţinut că suspecta A.T., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de medic oftamolog, atât la o clinică medicală din municipiul Tg-Jiu, cât şi în cadrul cabinetului medical individual din aceeaşi localitate, în perioada 16.08.2022 – 31.08.2023, a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită”, au afirmat anchetatorii.

Potrivit sursei citate, “prin referatele medicale întocmite în fals, precum şi prin parafele aplicate în fals pe fişele medicale, pentru mai multe persoane, suspecta A.T. a determinat funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj şi comisiei de evaluare a persoanelor adulte în grad de handicap din cadrul Consiliului Judeţean Gorj să emită în fals, fără vinovăţie, certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare şi permise de conducere”.

Procurorii au precizat că în acest dosar au fost făcute 13 percheziţii, 12 în Târgu Jiu şi una în comuna Padeş, judeţul Gorj.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri