Matteo Politi, falsul chirurg estetician pentru VIP-uri, care, deşi nu avea decât opt clase, a operat timp de 15 ani, a fost depistat în apropiere de Veneţia şi a fost arestat. Acesta va aştepta după gratii judecarea extrădării sale în România, unde a fost condamnat în martie anul acesta la 3 ani şi 10 luni închisoare pentru înşelăciune şi fals în acte, relatează presa din Italia.
Italianul în vârstă de 43 de ani a fost reținut în dimineața zilei de marți, 22 august, de poliție, scrie Corriere della Sera. Matteo Politi a fost trimis în judecată în ianuarie 2020 de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de doctor, el fiind acuzat că a exercitat fără drept profesia de medic și a indus în eroare mai multe persoane pe care le-a operat.
Conform procurorilor, începând din martie până în decembrie 2018, falsul medic ar fi operat 19 paciente la clinica la care lucra în București. În aceeași perioadă, bărbatul a indus în eroare nouă persoane cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică, pe care le-a operat și a primit, în schimb, sumele de 13.880 de lei și 10.150 de euro.
Medici şi funcţionari publici păcăliţi
În septembrie 2018, Politi a păcălit alte două persoane, respectiv doi medici, cărora le-a spus că în scurt timp va fi proprietarul unei clinici, deși știa că acest lucru nu se poate întâmpla. Italianul i-a determinat pe cei doi doctori să încheie un contract de prestări servicii cu o firmă, al cărui administrator era, încasând suma de 13.896 de lei. Banii reprezentau chiria pentru trei luni de utilizare a cabinetului din cadrul acelei clinici.
Mai mult, în martie 2018, italianul a determinat trei funcţionari de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, care au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că italianul are calitatea de doctor și dreptul de a practica aceasta profesie pe teritoriul României, eliberându-i coduri de parafă în baza unor dosare incomplete.
Angajaţi din Ministerul Educaţiei determinaţi să îi recunoască o diplomă falsă
Acuzațiile nu se termină aici, pentru că procurorii au stabilit că Politi a determinat și funcționari din Ministerul Educației să îi recunoască diploma de licență, pe care o avea de la Universitatea din Priștina, deși documentul acela era fals.
În februarie 2019, Politi spunea că a plătit o avocată pentru a obține dreptul de a practica în țara noastră și că aceasta i-a transmis că toate actele sunt în regulă.
„În momentul în care am venit în România, cum nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară, am folosit, așa cum folosește toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut.De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește o procură. Așadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (…)
În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituție mi-a dat acest drept…diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate”, declara Politi într-o emisiune de televiziune.
Italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele „Laura”. Matteo Politi a refuzat atunci, de asemenea, să răspundă la întrebarea dacă mai este sau nu în România: „Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt”, potrivit HotNews.