AcasăLIFEFestivalul Internațional Shakespeare: Proiectul Furtuna, Hamlet – dansul melancolicului și concert Alternosfera

Festivalul Internațional Shakespeare: Proiectul Furtuna, Hamlet – dansul melancolicului și concert Alternosfera

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Aflat în plină desfășurare, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova continuă să țină la cote înalte curiozitatea, nerăbdarea și surpriza, fiecare nouă zi aflându-se sub semnul marilor nume de regizori, trupe, spectacole.

Cap de afiș astăzi, 21 mai, este spectacolul Proiectul Furtuna, în regia lui Peter Brook și a lui Marie-Hélène Estienne, producție a companiei Théâtre des Bouffes du Nord din Franța, care se joacă, de la ora 21:30, la Sala Amza Pellea a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Proiectul Furtuna este rezultatul unei vieți de cercetare a lui Brook asupra piesei The Tempest, ultima scrisă de William Shakespeare, și reflectă arta lui Brook: cuvintele și umbrele interacționează pentru a lăsa imaginația să se desfășoare în spațiul gol. Piesa se termină cu ultimul cuvânt, „liber” – probabil ultimul cuvânt pe care Shakespeare l-a scris vreodată. Proiectul Furtuna este o reflecție metafizică asupra a diferite noțiuni ale conceptului de libertate, în care umorul tăios se întâlnește cu poezia rafinată.

Peter Brook este unul dintre cei mai influenți regizori ai secolelor XX și XXI și este considerat un „doctor magic al teatrului”. A murit în vara anului 2022, la scurt timp după premiera Proiectului Furtuna.

Tot astăzi, de la ora 17:00, la Teatrul Colibri este programat Regele Lear, în regia lui Mihai Țărnă, producție a Teatrului Eugene Ionesco din Chișinău, iar la Hotel Ramada Plaza, poate fi văzut spectacolul Que Con Quique Quinto?, regia Andres Carreno, de la Efe Tres Teatro, din Mexic.

La Shakespeare Village, azi, 21 mai, la ora 17:00, Parrabbola – Short Shakespeare, din Marea Britanie, prezintă Macbeth, iar de la ora 22:00 începe concertul Vița de Vie.

Mâine, 22 mai, la ora 18:00, este marea întâlnire cu spectacolele A douăsprezecea noapte, regia Andrei Șerban, producție a Teatrului de Stat Constanța – la Hotel Ramada Plaza, iar de la ora 21:00, Hamlet – dansul melancolicului – o producție Jesus Herrera Agency, Spania, la Sala Amza Pellea a Teatrului Național Craiova.

Secțiunea de concerte a Festivalului Internațional Shakespeare se mută miercuri, 22 mai, pe dealul Bucovăț, pentru o seară specială: Panoramic Night. Pe scena de la Zion Gardens vor urca trupele Gândul Mâței și Alternosfera, urmate de un DJ set semnat de Andrei YC.

Publicul se va putea deplasa cu un autobuz pus la dispoziție de Regia Autonomă de Transport Craiova, care va pleca de la Sala Polivalentă.

Joi, 23 mai de la ora 17:00 și de la ora 19:00, la sala I.D Sîrbu a Teatrului Național Craiova, dublă încântare cu Visul unei nopți de vară, regia Kelly Hunter, de la Flutte Theatre, din Marea Britanie, iar de la ora 21:00, la Tipografia Hub, se joacă Echoes of the Femine, în regia lui Laurențiu Tudor.

La Shakespeare Village, pe 23 mai, la ora 11:00, Parrabbola – Short Shakespeare prezintă

A douăsprezecea noapte, la ora 21:00 are loc un concert de Muzică Medievală: Maria Chivu și Taraful Florili-n crâng, iar de la ora 22:00 satul se umple de lumile imaginare pe care le creeză DJ Jarl Flamar din Franța.

Continuă surprizele de la tot pasul, cu spectacolele outdoor și pop-up, iar cubul imersiv Shakespeare Dimensions poate fi experimentat la Promenada Craiova.
Din 2024, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator al Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”.

Conceptul „UNATC Fringe” este centrat pe dorința de la readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații, festivalul câștigând astfel, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă.

Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat aici, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

Despre Festivalul Internațional Shakespeare

Aflat anul acesta la al 30-lea an de existență, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova, va însuma peste 300 de spectacole și evenimente și va reuni unele dintre cele mai mari nume de regizori de teatru de talie mondială ai momentului, între care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

Organizatori ai Festivalului Internațional Shakespeare: Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București

Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român
Sponsori principali: NEPI Rockcastle, Promenada Mall Bucuresti, Promenada Mall Craiova
Sponsori: UniCredit Bank, AQUA Carpatica, Epson, Drinks&more, Heineken, Popeci Auto – Partener Autorizat Mercedes-Benz, Distribuție Oltenia
Partener de tehnologie: Vodafone România
Parteneri: Ambasada Marii Britanii la București, British Council, UNESCO, Ministerul de Externe, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică Calculatoare și Electronică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Rotary Probitas, G Architecture

- Publicitate-spot_img

Mai multe ştiri

- Publicitate-spot_img

SCIENCE+

Emisiunea "Reporter 24"

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Parteneriat -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri